Rode lampen op nieuwe windturbines branden op termijn niet continu

DRONTEN • Ma 14 november 2022 | 15:51 • Maandag 14 november 2022 | 15:51

De rode lampen op de windturbines in de nieuwe windparken in Dronten zullen op termijn niet meer continu branden. Deze zogeheten 'obstakelverlichting' is door een nieuw systeem niet meer nodig. Dat blijkt uit een brief van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.

De turbines krijgen een nieuw naderingsdetectie-systeem dat vliegverkeer herkent. De verlichting gaat pas aan als er een vliegtuig in de buurt is. Hoe lang het gaat duren voordat het nieuwe systeem wordt ingebouwd is onbekend.

Eerder werd in Zeeland het nieuwe systeem al getest. De Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) en het Interprovinciaal Overleg (IPO) concludeerden uit die proeven dat de lampjes daar veilig konden worden uitgezet. Dat betekent nog niet dat alle lampen in Flevoland meteen uit kunnen. Per windpark moeten vliegtesten worden gedaan om te kijken of het gekozen detectiesysteem daar goed werkt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel