Kritische moties rond riolering Oosterwold halen het niet

ALMERE • Vr 2 december 2022 | 9:55 • Vrijdag 2 december 2022 | 9:55

Twee moties over de de aanleg van riolering in Almere Oosterwold hebben het donderdagavond niet gehaald tijdens de Politieke Markt. Bij de start van de zelfbouwwijk moesten bewoners zelf de afvalwaterzuivering regelen, maar dat is mislukt. Daardoor hebben ze onnodig kosten gemaakt. Bovendien is nu duidelijk dat de gemeente het riool had moeten aanleggen.

De PvdA diende een motie van afkeuring tegen het college in omdat de bewoners van Oosterwold eerder geïnformeerd hadden moeten worden dat de gemeente de riolering moest aanleggen. Dat is volgens fractievoorzitter Ruud de Jonge van de PvdA al vier jaar bekend. Ook zijn de kosten voor aanleg à 15 miljoen euro nog niet in de begroting opgenomen, zei hij toen hij vorige maand de motie aankondigde.

De motie werd mede ingediend door AP/OPA, Forum voor Democratie, de PVV, Respect!Almere en 50PLUS. Een meerderheid van de raadsleden zag geen heil in het signaal aan het college. Martine van Bemmel van D66: "Achteraf is het eenvoudig om zaken te zien die je anders zou doen. De raad is samen met het college, de bewoners en andere betrokkenen vol gegaan voor dit experiment. Wij stemmen tegen."

GroenLinks diende over hetzelfde onderwerp een motie van treurnis in. Die werd ook verworpen.

Welke moties kan een raadslid indienen?
Gemeenteraadsleden kunnen met een motie een discussiepunt aandragen. De motie wordt voorgelegd aan de gemeenteraad, die er dan over stemt. Het is de bedoeling dat het college van B en W met een aangenomen motie aan de slag gaat, maar een wethouder of het college kan de uitslag naast zich neerleggen.

Er zijn verschillende soorten moties:
'Gewone' motie. Deze motie gaat over een onderwerp dat al op de agenda staat een raadsvergadering. Deze motie wordt bij de behandeling van dit onderwerp.
Motie vreemd aan de orde van de dag. Deze motie gaat over een onderwerp dat niet op de vergaderagenda staat. Meestal gaat zo'n motie over een onderwerp dat speelt in de samenleving. Deze motie wordt aan het begin van de raadsvergadering ingediend en dan als extra agendapunt toegevoegd.
Motie van wantrouwen. Een raadslid kan hiermee twijfel uitspreken over het handelen van wethouders of het hele college. Als een meerderheid van de raad dit steunt, heeft de wethouder of het college nauwelijks een andere keus dan opstappen.
Motie van afkeuring. Een raadslid kan hiermee zijn of haar afkeuring over een onderwerp uitspreken. Een raadsmeerderheid voor zo'n motie heeft weinig politieke gevolgen.
Motie van treurnis. Een lichte vorm van een motie van afkeuring. Het raadslid betreurt hierin hoe iets is gelopen, of de manier waarop iemand is omgegaan met een gebeurtenis. Als een meerderheid van de gemeenteraad deze motie steunt, heeft dat weinig politieke gevolgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel