Azc Zeewolde gaat pas midden volgend jaar weer open

ZEEWOLDE • Zo 25 december 2022 | 10:30 • Zondag 25 december 2022 | 10:30

Het asielzoekerscentrum in Zeewolde moet uiterlijk midden volgend jaar heropend zijn. Dat laat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) weten. Eerder werd door de gemeente Zeewolde nog aan eind dit jaar gedacht.

De organisatie buigt zich nog over de kleine lettertjes in de overeenkomst met de gemeente en de eigenaar van de gebouwen. Ook moet een groot deel van de arbeidsmigranten dat nu nog op de beoogde locatie woont naar een nieuwe plek verhuizen.

Afgelopen zomer deed het COA het verzoek om het azc aan de Bosruiterweg te heropenen. Op die plek moeten maximaal 600 asielzoekers opgevangen worden. Het gaat vooralsnog om een tijdelijke opening, een permanente opening voor de opvang van duizend asielzoekers vanaf 2025 wordt nog onderzocht.

Het bestemmingsplan hoeft niet te worden aangepast, de benodigde vergunningen wil de gemeente verlenen. Wethouder Hermans van Zeewolde liet donderdag weten dat het tot nu toe stil blijft vanuit het COA. Dat verbaast hem omdat de nood hoog zou zijn.

COA: 'Midden volgend jaar is altijd gezegd'
De heropening van het azc zou eind dit jaar zijn, maar volgens de gemeente is die streefdatum inmiddels al verplaatst naar 1 april. Volgens het COA is juist altijd gezegd dat pas medio volgend jaar het streven is. "We hebben daar alle vertrouwen in, juist ook omdat de gemeente de vaart erin wil houden", zegt een woordvoerder.

Een groot deel van de arbeidsmigranten moet verhuizen naar een terrein naast het azc. Daar komen chalets met appartementen voor hen te staan. De vergunningen voor de bouw zijn alleen nog niet binnen. Ook moeten de azc-gebouwen vervolgens nog up-to-date worden gemaakt. Dat kost nog wel even wat tijd, laat het COA weten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel