Veel politieke vragen over kazerne-uitspraken Verbeek

ZEEWOLDE • Wo 4 januari 2023 | 20:30 • Woensdag 4 januari 2023 | 20:30

Meerdere politieke partijen hebben vragen over de uitspraken die commissaris van de Koning Leen Verbeek heeft gedaan over de beoogde kazerne bij Zeewolde. Leefbaar Zeewolde, de BoerBurgerBeweging en ook de provinciale partij 50PLUS hebben om opheldering gevraagd bij Verbeek. Deze liet begin deze week weten een actieve lobby te hebben gevoerd voor de komst van de kazerne. De cvdK noemde de kazerne met 7000 arbeidsplaatsen en 1300 opleidingsposities maandagavond in zijn nieuwjaarstoespraak.

De provinciale fractie van 50PLUS wil onder meer weten of er op voorhand is gesproken met agrariërs en ondernemers uit het beoogde gebied. Ook vraagt 50PLUS zich af waar de cijfers van 7000 arbeidsplaatsen en 1300 opleidingsposities op zijn gebaseerd. Volgens defensie is dit aantal niet zeker. Daarnaast vraagt de partij zich af hoe het kan dat het ministerie andere cijfers hanteert.

'Locatie niet geschikt'
De BBB vraagt zich af of Zeewolde wel geschikt is als locatie voor een megakazerne, een complex waar verschillende onderdelen van Defensie samenkomen. De partij betwijfelt of de locatie geschikt is, omdat de kazerne gebouwd zou worden op kleigrond, onder zeeniveau en op een eiland. De BBB vindt het onduidelijk wat de strategische voordelen zijn van een kazerne in Zeewolde.

Ook vindt de partij dat de Flevolandse grond gebruikt moet worden voor het verbouwen van voedsel, omdat de grond daar in eerste instantie voor bedoeld was. Daarnaast ligt de aangewezen locatie vlakbij Natura 2000 gebied, de Veluwerandmeren. De partij vindt het 'niet uit te leggen aan PAS-houders' dat hier gebouwd zal worden.

'Ontstemd over actieve lobby'
De lokale fractie van Leefbaar Zeewolde laat weten het bezwaarlijk te vinden dat Leen Verbeek actief heeft gelobbyd om de kazerne naar Flevoland te krijgen. Volgens de partij is er op voorhand niet naar de mening van inwoners en het bestuur van Zeewolde gevraagd. Leefbaar Zeewolde geeft aan in het afgelopen jaar wel te zijn geïnformeerd over plannen van het ministerie van Defensie, maar daarbij zouden 'alleen vage plukjes informatie' zijn verstrekt, waarmee 'geen inschatting gemaakt kan worden welke effecten te verwachten zijn voor de komende tien tot dertig jaar'.

Ook de burgemeester van Zeewolde, Gerrit Jan Gorter, gaf dinsdagavond aan verrast te zijn om van Verbeek te horen dat hij gelobbyd heeft voor de komst van de kazerne. Volgens Gorter is een grootschalige kazerne nooit de ambitie geweest van het college van Zeewolde.

Medio 2023 valt het besluit
Halverwege dit jaar besluit het kabinet of in het buitengebied van Zeewolde, in de buurt van de Nijkerkerbrug, een nieuwe kazerne wordt gebouwd. Defensie zou een grote voorkeur voor Flevoland hebben, onder andere omdat daar nog voldoende stikstofruimte is om te bouwen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel