Hein van der Loo wordt de nieuwe burgemeester van Almere

ALMERE • Di 17 januari 2023 | 22:32 • Dinsdag 17 januari 2023 | 22:32

Hein van der Loo is voorgedragen als nieuwe burgemeester van Almere. Dat heeft waarnemend burgemeester Ank Bijleveld dinsdagavond bekendgemaakt na een besloten vergadering van de gemeenteraad. Als de ministerraad en Koning Willem-Alexander de voordracht goedkeuren, wordt Van der Loo de zevende burgemeester van Almere (waarnemers niet meegeteld).

Van der Loo (51) is nu nog burgemeester van Zwijndrecht. Hij is partijloos sinds hij het lidmaatschap van het CDA opgaf. Van der Loo is getrouwd en heeft vier kinderen. Voordat hij burgemeester werd, was hij bankier voor de Rabobank en ABN AMRO. Van der Loo studeerde bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam.

De geheime vergadering van de gemeenteraad begon om 19.15 uur. De gemeenteraadsleden konden daarin kiezen uit de beste kandidaten die de vertrouwenscommissie had voorgedragen. Er hebben in totaal 22 sollicitanten gereageerd op de vacature.

Voorzitter van de vertrouwenscommissie Toon van Dijk van de PVV zegt in een reactie dat Van der Loo gekozen is vanwege zijn staat van dienst en zijn enthousiasme. Ook blijkt de voorgedragen burgemeester een aanvoerder en verbinder te zijn.

Geheimhouding
Of de gemeenteraad van Almere unaniem heeft gestemd op de voordracht is niet bekend. Door de geheimhouding zal dat ook niet bekend worden gemaakt. Dat de vergadering van de raad ruim drie uur heeft geduurd is volgens van Dijk eigenlijk alleen maar een goed teken. De raadsleden moesten veel lezen. Van Dijk spreekt van zorgvuldige procedure. Wanneer Van der Loo begint aan zijn baan in Almere is nog niet bekend. Het liefst zo snel mogelijk aldus de voorzitter van de vertrouwenscommissie.

De vacature kwam vrij toen burgemeester Franc Weerwind een jaar geleden naar Den Haag vertrok om minister voor Rechtsbescherming te worden. Ank Bijleveld werd na zijn vertrek geïnstalleerd als waarnemend burgemeester.

Wat stond er in de profielschets?
Uit een enquête voor de profielschets bleek dat Almeerders behoefte hebben aan een "echte burgervader of -moeder" en dat de nieuwe bestuurder "informeel moet zijn en snel actie onderneemt." Bovenal moet de nieuwe burgemeester "een enthousiaste aanvoerder zijn die graag de grenzen opzoekt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel