Veel belangstelling voor laatste kavels Oosterwold: "Enige kans op een huis"

ALMERE • Vr 20 januari 2023 | 6:07 • Vrijdag 20 januari 2023 | 6:07

Er is veel belangstelling voor de laatste kavels van de Almeerse wijk Oosterwold fase 1A. Dat bleek donderdagavond op een informatiebijeenkomst voor geïnteresseerden. De problemen met riolering, afvalbakken en steeds strengere regelgeving nemen de belangstellenden op de koop toe. Voor veel mensen blijkt Oosterwold de laatste of enige hoop op een eigen huis.

"Ik heb drie kinderen, die willen graag het huis uit maar die kansen zijn er gewoon niet", vertelt een bezoeker. "Ze staan al 8 jaar ingeschreven maar het lukt niet in de sociale huur. Daarom willen mijn vrouw en ik met de kinderen investeren in iets gemeenschappelijks. Dat ze toch een eigen voordeur hebben maar dat het ook betaalbaar blijft."

De eis dat de helft van de kavel ingevuld moet worden met stadslandbouw is voor de één een last en voor de ander een lust. "Als je 12% mag bebouwen dan heb je wel een forse tuin", concludeert een belangstellende. "Daar moet je dan voor een deel voedsel in verbouwen, maar dat doen we in onze huidige tuin ook. We hebben groene vingers."

Hoeveel kavels zijn er beschikbaar?
Er zijn nog 4 grote en 32 kleinere kavels beschikbaar van fase 1A. Een kavel bemachtigen is niet makkelijk, de wachtlijst voor de aankoop van een perceel is enorm lang en belangstellenden moeten alle plannen en financiering vooraf goed op papier hebben. Uiteindelijk zal door middel van loting worden besloten wie de laatste kavels van Oosterwold bemachtigt.

Moeten de nieuwe bewoners ook alles zelf regelen?
Het originele bestemmingsplan van Oosterwold, waarbij de bewoners hun kavel en buurt zelf moeten vormgeven zoals de aanleg van wegen en de zuivering van afvalwater lijkt stapje voor stapje te worden herzien. De huidige bewoners hebben bijvoorbeeld een helofytenfilter of een septic tank om het afvalwater te zuiveren, maar ze worden in de toekomst alsnog aangesloten op het gemeentelijk riool. Nieuwe initiatieven, zoals de toekomstige woningen op de restkavels, worden sowieso aangesloten op het gemeentelijk riool. Welke regels er nog meer zullen worden herzien is nog niet duidelijk.

'Kom er op de gewone woningmarkt niet tussen'
"Door het zelf te ontwerpen en te bouwen kun je het hopelijk een stuk betaalbaarder houden dan op de gewone woningmarkt," vertelt een net-afgestudeerde architect. "Met mijn gezin kom ik daar op dit moment met geen mogelijkheid tussen." Hij is wel blij dat er inmiddels al veel geleerd is van de eerste fase, zoals rondom de riolering: "Dat zijn juist de punten waarvan ik het ook oké vind als het wat centraler wordt geregeld."

Omdat in Almere 30 procent van de woningen bestemd is voor sociale woningbouw krijgen geïnteresseerden met een laag of middeninkomen voorrang op deze kavels. Daarom stimuleert de gemeente een zogenaamd Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Het idee is dat meerdere individuen samen een perceel kopen en daardoor veel samen kunnen bekostigen.

Dat optrekken in een groep klinkt ook aantrekkelijk voor de aanwezige starters: "Het is een heel unieke plek met veel groen, waar je zelf het huis van je dromen kunt bouwen" vertelt een jonge vrouw. "Ik heb mij de laatste tijd verdiept in tiny houses maar het is heel moeilijk om daar een plek voor te vinden. Oosterwold is één van de weinige plekken in Nederland waar dit kan en waarin je ook samen kan optrekken met de buurt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel