D66-Statenlid stemt op VVD voor Eerste Kamer

FLEVOLAND • Di 30 mei 2023 | 16:24 • Dinsdag 30 mei 2023 | 16:24

D66-Statenlid Tiko Smetsers van de provincie Flevoland heeft bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer een stem uitgebracht op de VVD. Hij heeft dat gedaan uit eigen beweging, maar heeft daarbij de steun van zijn partij.

De VVD behaalde vijf stemmen van de 41 in Flevoland voor de Eerste Kamer. De liberalen hebben vier zetels in Provinciale Staten. Het is een strategische keuze, zegt Smetsers. "Als wij de landelijke coalitie wat langer in het zadel kunnen houden, dan doen we dat graag. Dit was daar een potentiële oplossing voor."

De stem van Smetsers is in het voordeel van de Tweede Kamer. "Ik denk dat de D66'ers en de mensen die op mij gestemd hebben ook heel blij zijn dat dit kabinet nog langer beleid kan uitvoeren, waaronder het zo belangrijke stikstofbeleid." Hij zegt daarnaast dat een stem op een andere partij niet ondemocratisch is. "Ik heb net als iedereen stemrecht zonder dat ik last- en ruggespraak heb. Ik mag dat zelf kiezen."

Over het algemeen ligt de uitkomst van de Eerste Kamerverkiezingen in lijn met de uitslag van de provinciale verkiezingen, want de Statenleden stemmen normaal gesproken op een landelijke kandidaat van hun eigen partij.

Precies andersom
Bij de vorige Eerste Kamerverkiezingen, vier jaar geleden, was er een soortgelijke situatie, maar dan precies andersom. Toen ging er een stem van de VVD naar D66. Smetsers verwijst hiernaar toen gevraagd werd naar zijn overweging om nu voor de VVD te kiezen: "Ze hadden er nog eentje te goed".

Twee Statenleden waren niet aanwezig bij de stemming op het provinciehuis. Zij hadden een ander lid gemachtigd. D66 kreeg 1 stem voor de Eerste Kamer. Winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen BBB heeft 10 stemmen gekregen voor de Eerste Kamer.

De volledige uitslag van de Eerste Kamerverkiezing:

Landelijk
Landelijk werden in totaal tien stemmen uitgebracht die niet uitkwamen bij de eigen partij, maar bij een ander. Vier jaar geleden stemden acht Statenleden op een andere partij. Eén afwijkende stem was niet vooraf besproken. Een Statenlid van GroenLinks in Zuid-Holland stemde op Volt. De fractie van GroenLinks in Zuid-Holland heeft het Statenlid uit de fractie gezet. Volt kreeg onverwacht juist een tweede zetel in de Eerste Kamer. De fractie van GroenLinks in Zuid-Holland heeft het Statenlid uit de fractie gezet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel