'Teleurstellend' gesprek tussen boeren en staatssecretaris over nieuwe kazerne

ZEEWOLDE • Di 6 juni 2023 | 0:22 • Dinsdag 6 juni 2023 | 0:22

Boos en teleurgesteld. Zo omschrijft staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat de stemming onder de boeren met wie hij maandagavond in gesprek ging over de plannen voor een nieuwe kazerne in hun gebied. De boeren hoopten dat de staatssecretaris ze meer duidelijkheid kon geven over hun toekomst, maar dat is volgens belangenorganisatie LTO Noord niet gebeurd.

De staatssecretaris was voor het gesprek uitgenodigd door de acht families die ten noordoosten van de Nijkerkerbrug een boerenbedrijf runnen. Defensie wil daar een 'superkazerne' bouwen. Het ministerie wilde daar deze zomer duidelijkheid over geven, maar dat is uitgesteld tot volgend jaar. LTO Noord had de bijeenkomst van maandag georganiseerd. Ook burgemeester Gerrit Jan Gorter was aanwezig.

In dit gebied wil Defensie een 'superkazerne' gaan bouwen.

Staatssecretaris Van der Maat zei vooral te komen om te luisteren naar wat de boeren te vertellen hebben. Hij denkt weinig zorgen weggenomen te hebben. "Maar dat was ook niet de ambitie van dit gesprek", zegt hij. "Ik snap dat als je hier woont, je er niet op zit te wachten dat Defensie hierheen komt om een kazerne te bouwen. Daar gaan mensen niet enthousiast over worden."

'Nog steeds niet duidelijk'
Het gesprek vond plaats op het erf van boerin Hildegonde Ytsma. "De verwachting was dat we duidelijkheid kregen", zegt ze. "Maar het is nu nog steeds niet duidelijk wanneer er een besluit komt." Voorzitter Dirk Bruins van LTO Noord was ook aanwezig. Hij noemt het gesprek teleurstellend. "De staatssecretaris was wel eerlijk: hij gaf aan dat die onzekerheid nog even voort zal duren. Dat vind ik schrijnend, als je niet weet waar je aan toe bent. Dat zou niet moeten mogen in een land als dit."

Een maand geleden was commissaris van de Koning Leen Verbeek ook al op bezoek in het gebied om te praten over de komst van de kazerne.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel