Burgemeester Urk: "We willen onze economie niet laten kapen door criminelen"

URK • Ma 19 juni 2023 | 20:44 • Maandag 19 juni 2023 | 20:44

Het verhaal dat Urker viskotters betrokken zijn bij grootschalige drugssmokkel is niet iets waar burgemeester Cees van den Bos meteen van geschrokken is. Dat zegt hij in een reactie op het nieuws van de Deense publieke omroep TV2. De zender deed uitgebreid onderzoek naar drugssmokkel voor de kust van Denemarken en concludeert dat Urker kotters daar een flink aandeel in hebben.

"Het gebeurt. En we weten ook van rechtszaken uit het verleden dat het ook op Urk voorkomt. Dat zien we eerlijk onder ogen en dat gaan we niet wegpoetsen", zo reageert Van den Bos. "Maar we willen het wel in het juiste perspectief zien. Het is niet de hele sector die dit doet."

"Wij willen onze economie niet laten kapen door criminelen"

— Cees van de Bos, burgemeester Urk

Al geruime tijd mee bezig
Van den Bos zegt dat de gemeente Urk al geruime tijd beleid heeft om te voorkomen dat de onderwereld grip krijgt op Urker bedrijven. "Wij zijn voortdurend alert op dit soort signalen. Dat zijn we niet alleen gisteren of vandaag, dat zijn we al jarenlang inmiddels."

Het gaat dan om controles, het vergroten van de bewustwording, of het in beeld brengen van zwakke plekken. "Wij hebben hier een hele sterke economie, en die willen we niet laten kapen door criminelen. Dus wij wapenen ons daartegen. En ook dit signaal nemen wij serieus.'

'Gedeelde verantwoordelijkheid'
De verantwoordelijkheid daarvoor ligt niet alleen bij de gemeente zegt Van den Bos, maar ook bij de sector zelf. De burgemeester benadrukt dat veruit de meeste Urker vissers en bedrijven niks met de criminele praktijken te maken hebben.

"Het is iedere keer de visserijsector die in een negatief daglicht komt hierdoor, terwijl het grootste deel van de visserijsector hier absoluut niet aan deelneemt, en hier ook afstand van houdt. En we proberen dat deel nog groter te krijgen door bijvoorbeeld controles of het versterken van bewustwording."

Volledige interview met burgemeester Cees van den Bos

Denemarken wil internationale samenwerking
Het ministerie van Justitie in Denemarken neemt de kwestie rond drugshandel heel serieus. Volgens minister Peter Hummelgaard worden gewelddadige bendes door de handel gefinancierd: "Het gevolg is dat mensenlevens worden vernietigd", aldus Hummelgaard. Hij wil samen met de ministers rond de Noordzee in overleg om te kijken wat mogelijk is in de strijd tegen het transport van drugs via zeehavens.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel