Al ruim 190.000 euro opgehaald voor herstel monument, meerdere tips bij politie over vernielingen

DRONTEN • Do 22 juni 2023 | 12:30 • Donderdag 22 juni 2023 | 12:30

In totaal is er al ruim 190.000 euro opgehaald (donderdag 23:00 uur) voor het vernielde monument in het Drontense Wilhelminabos. Een groot deel daarvan is gedoneerd door particulieren. Daarnaast hebben de provincie en de gemeente Dronten elk 15.000 euro vrijgemaakt. Het streefbedrag is 200.000 euro.

Het initiatief is genomen door Norbert Dikkeboom, die de naam van zijn vader op het monument had staan. Hij houdt de actie in samenwerking met KWF Kankerbestrijding. Die organisatie meldt dat het vaststaat dat er een monument terugkomt. Volgende week is er een gesprek met de gemeente Dronten en Staatsbosbeheer om de mogelijkheden te bespreken en een plan van aanpak te maken.

Bij de politie is inmiddels ook een aantal tips binnengekomen over de vernielingen. Die worden verder onderzocht, laat een woordvoerder weten. Het is niet duidelijk om hoeveel tips het gaat. Tot nu toe heeft voor zover bekend alleen het KWF aangifte gedaan van vernieling, aldus de politie.

Het monument telde 67 grote glasplaten waar duizenden namen op stonden van mensen die zijn overleden aan kanker. 65 platen zijn volledig verwoest. Initiatiefnemer Norbert Dikkeboom is ook bij de verwoeste gedenkplek geweest. "Mijn vader is overleden aan longkanker en kreeg een plekje in het bos en op het monument. Dus toen ik daar liep, werd mijn adem echt ontnomen. Als je naar de ingang loopt zie je al stukken glas liggen. Dat brengt veel emotie mee."

Lees ook: Vijf vragen en antwoorden over de vernielde glasplaten in het Wilhelminabos

Mooie setting
Bij het monument kwam Dikkeboom in contact met een woordvoerder van KWF Kankerbestrijding. "Daar hoorde ik dat de mogelijkheid bestond om op KWF.nl een fundraiser te starten. Dat heb ik, in samenwerking met de organisatie, direct daarna gedaan." De actie krijgt landelijk veel aandacht volgens Dikkeboom. "Zo zijn er ook kunstenaars die hebben aangeboden om de opbrengsten van hun verkoop te doneren aan de actie. En dat is hartverwarmend."

Lees ook: Vrijwilligers Toon Hermans Huis vangen bezoekers vernielde kankermonument op

De initiatiefnemer hoopt dat de gedenkplek op dezelfde manier weer wordt opgebouwd. "Achter die glazen platen, met daarop lichte letters, staat een mooi bos. Dan lijkt het net alsof de letters zweven en dat is een buitengewoon mooie setting. Al is het nadeel natuurlijk dat het makkelijk kapot te maken is."

Veel persoonlijke reacties
Op de actiepagina laten mensen die doneren ook persoonlijke reacties achter. Zo schrijft Astrid dat ze doneert omdat haar man op 34-jarige leeftijd overleed en vereeuwigd stond op de panelen. "Het is bizar om te zien dat het nu vernield is. Ik hoop dat het snel vervangen kan worden." En Sjaak schrijft: "Dit mag nooit meer gebeuren. Onze geliefden die we hebben verloren in een oneerlijke strijd tegen kanker verdienen een eervolle plek waar hun namen staan bij elkaar om zo te laten zien dat wij ze nooit zullen vergeten hoe zij hebben gestreden tegen deze vreselijke ziekte."

Dikkeboom geeft aan dat als er eventueel meer geld wordt opgehaald dan het streefbedrag, het geld ten goede komt aan het werk van KWF. Die organisatie financiert onderzoek naar de behandeling van kanker.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel