Vijf vragen en antwoorden over de vernielde glasplaten in het Wilhelminabos

DRONTEN • Do 22 juni 2023 | 10:29 • Donderdag 22 juni 2023 | 10:29

Omroep Flevoland krijgt via de mail, WhatsApp en de sociale media veel vragen over de vernielingen van de glasplaten in het Koningin Wilhelminabos in Dronten. Lees hier de antwoorden op de vijf meest gestelde vragen.

Zijn er al verdachten aangehouden?
Nee. Bij de politie zijn wel een meerdere tips binnengekomen over de vernielingen. Die worden verder onderzocht, laat een woordvoerder weten.

Is de glasplaat met de naam van mijn dierbare nog intact?
Twee van de 67 platen zijn nog intact. Het gaat om de glasplaten uit 2010 en 2012. KWF heeft woensdagavond de lijst met namen openbaar gemaakt, die lijsten zijn onderaan dit bericht te zien of aan te klikken via de jaartallen.

Wat gaat er met de stukgeslagen glasplaten gebeuren?
De organisatie ziet geregeld "aangeslagen, boze en verdrietige" nabestaanden bij het monument. KWF wil mensen de mogelijkheid geven om het vernielde monument te blijven bezoeken en om de ravage zelf te kunnen aanschouwen. Een aantal gedupeerden was de afgelopen dagen tussen de scherven op zoek naar de namen van dierbaren. De organisatie overlegt volgende week met de gemeente Dronten en Staatsbosbeheer hoe de gedenkplek het beste hersteld kan worden. Het staat volgens KWF vast dat er een monument terugkomt om de overledenen te eren. Begin juli wordt door een professioneel bedrijf gestart met het opruimen van de scherven.
Hoe kan ik geld doneren voor nieuwe glasplaten?
Norbert Dikkeboom is een crowdfunding begonnen. Het streven is om 200.000 euro in te zamelen voor het vervaardigen van nieuwe glasplaten. De gemeente Dronten en de provincie lieten woensdag al weten elk 15.000 euro over te maken. Vrijdag ochtend 08:27 uur werd de 200.000 euro bereikt. Geld doneren kan nog wel, al het overige geld gaat direct naar KWF. Hier vind je de donatiepagina:https://acties.kwf.nl/fundraisers/norbertdikkeboom/herstel-monument-koningin-wilhelminabos

Norbert Dikkeboom startte inzameling

Hoe is het Wilhelminabos ooit ontstaan?
Het Koningin Wilhelminabos is een initiatief van Peter Derksen. In het jaar 2000 was hij directeur van de Stichting Nationale Boomfeestdag. Na het overlijden van zijn schoonvader en zwager aan de gevolgen van kanker bedacht hij de herdenkingsplek in het bos bij Dronten.

Initiatiefnemer Peter Derksen

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel