Onderzoek: geruimde kippen Biddinghuizen hadden nieuwe variant van vogelgriep

BIDDINGHUIZEN • Di 1 augustus 2023 | 13:23 • Dinsdag 1 augustus 2023 | 13:23

De duizenden leghennen die vorige week geruimd werden aan de Zeebiesweg in Biddinghuizen vanwege vogelgriep, bleken besmet met een nieuwe virusvariant. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Bioveterinary Research (WUR) in Lelystad.

Vorige week werd bij het biologische bedrijf vogelgriep vastgesteld. Ruim 11.000 kippen moesten geruimd worden. Uit het onderzoek van de WUR blijkt dat het gaat om een variant van het zeer besmettelijke H5N1-virus.

"Dit virus circuleert momenteel met name onder kokmeeuwen in Nederland en Europa en veroorzaakt grote sterfte bij deze vogels", aldus Nancy Beerens, hoofd van het nationaal referentielaboratorium Aviaire influenza. Eerder dit jaar werden veel dode kokmeeuwen gevonden bij het Zwarte Meer bij Kraggenburg en Batavia Haven in Lelystad. "De besmetting van het legbedrijf in Biddinghuizen laat zien dat deze variant van het vogelgriepvirus niet alleen meeuwen maar ook pluimvee kan infecteren."

Eerste keer deze variant in Nederland
Volgens de WUR werd eerder in Italië bij een experiment aangetoond dat de meeuwenvariant van het virus ook over kon gaan op pluimvee. In Nederland gaat het om de eerste keer. Bij eerdere vondsten van de virusvariant ging het altijd om wilde vogels.

Volgens een woordvoerder van de WUR is het overgaan van de ziekte van de meeuwen naar kippen iets waar eigenaren van pluimveebedrijven zeker rekening mee moeten houden. Meeuwen bevinden zich in alle delen van het land en kunnen bijdragen aan de verspreiding van het virus. "Voor pluimveehouders is het van groot belang hun biosecurity goed op orde te hebben en dit strikt na te leven."

Andere bedrijven tot nu toe negatief getest
In de driekilometerzone rond de getroffen boerderij liggen nog twee andere pluimveebedrijven. Deze moesten ook gescreend en getest worden op vogelgriep. De testen zijn volgens een woordvoerder van het ministerie van LNV tot nu toe negatief. Wel is er een incubatietijd van tien tot 14 dagen, maar naar mate de tijd verstrijkt, is de kans dat het zo blijft zeer aanwezig. De bedrijven blijven wel geblokkeerd, aldus de woordvoerder.

Eierautomaat blijft open
In de tienkilometerzone rondom het biologische bedrijf geldt nu een vervoersverbod. Dat betekent dat daar geen pluimvee, eieren en mest mag worden vervoerd.

De eierautomaat aan de Zeeasterweg in Lelystad valt ook onder de tienkilometerzone. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gelden voor de automaat dezelfde regels als voor een supermarkt. Daarom kunnen consumenten nog wel eieren uit de automaat kopen.

De eigenaar van het bedrijf in Biddinghuizen schrijft op Facebook dat hij ook nog andere bedrijven in Flevoland heeft. Volgens hem zijn deze niet besmet met het virus.

Nadat drie weken geleden de landelijke ophokplicht voor pluimvee werd opgeheven, zorgt de nieuwe uitbraak in Biddinghuizen voor onzekerheid, ook bij omwonenden en consumenten. Omroep Flevoland zette vijf vragen en antwoorden over het virus op een rij. Lees hier meer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel