Zomerserie over de stort: Regels geregeld genegeerd

EMMELOORD • Wo 23 augustus 2023 | 6:02 • Woensdag 23 augustus 2023 | 6:02

De regels die gelden bij Milieustraat Noordoostpolder worden geregeld genegeerd. Dat merken de medewerkers van de stort. Er wordt bijvoorbeeld vuil gegooid in bakken die daar niet voor bedoeld zijn. Dit gaat ten koste van het scheiden en recyclen van afval en leidt tot hogere kosten voor de burger.

Serie over de stort
Deze hele week zendt Omroep Flevoland reportages uit over Milieustraat Noordoostpolder. Het station zit aan de Montageweg en inwoners kunnen er hun grofvuil brengen. Tijdens de vijf afleveringen draait het om het het personeel, de bezoekers, en de spullen die ze meebrengen. Vaak is het rotzooi, maar soms zitten er ook onverwachte pareltjes tussen het afval. De vele regeltjes bij de stort zijn eveneens onderwerp van gesprek, net als de agressie die de regels af en toe bij bezoekers oproepen.

Een reeks aan regels
Op het terrein aan de Montageweg staan opvallend veel borden met aanwijzingen. Op de borden staat bijvoorbeeld wat de rijrichting is, dat kinderen de auto niet uit mogen en welk afval waar moet worden gestort. Medewerker Albert-Jan Smit: "In principe overtreden wij geen regels die niet overtreden mogen worden", waarna hij lachend toevoegt dat dat best mooi is uitgedrukt.

Collega Ewert van der Pol merkt dat niet iedereen alle regels snapt. Zo mag polyester bijvoorbeeld niet bij het harde kunststof in, omdat er naast plastic ook kunsthars in zit. De regelgeving leidt soms tot wrijving, maar Ewert heeft inmiddels geleerd niet in discussie te gaan. Er zijn ook bezoekers die de regels juist waarderen. Ze noemen de stort goed georganiseerd en duidelijk.

Beter voor de beurs van de burger
Volgens leidinggevende Harmen Oenema van de stort is het ook in het belang van de burger om de regels goed op te volgen. Daardoor wordt het vuil beter gescheiden en wordt er meer gerecycled. "Zo houden we minder restafval over en houden we de kosten laag. Inwoners hoeven dan uiteindelijk minder belasting te betalen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel