Bouw enorm batterijpark en zonneparken bij dijken NOP volgend jaar van start

NOORDOOSTPOLDER • Zo 17 december 2023 | 11:57 • Zondag 17 december 2023 | 11:57

De bouw van een enorm batterijpark en grote zonneparken naast twee dijken in de Noordoostpolder gaat volgend jaar van start. De gemeente Noordoostpolder meldt dat het bestemmingsplan voor de energieopslag vanaf volgende week kan worden ingezien.

Langs de Wester- en Noordermeerdijk staan nu al de binnendijkse windturbines van Windpark Noordoostpolder. Bij de aanleg van die turbines is tien jaar geleden ook een hoogspanningsstation gebouwd.

Gekoppeld aan windpark
Direct daarnaast moet nu een batterijpark van vier hectare groot komen. In dat park zou zo'n 250 megawatt aan energie opgeslagen moeten worden. De batterijen worden rechtstreeks gekoppeld aan het windpark. Bij overproductie van windenergie kan het opslagsysteem dan worden ingeschakeld.

Het Emmeloordse bedrijf Begro Energy Projects zit achter het plan voor het grote batterijpark. De gemeente Noordoostpolder en de initiatiefnemer verwachten dat de eerste fase van het batterijpark half 2025 in bedrijf gaat.

Kilometerslange zonneparken
Naast de energieopslag gaat volgend jaar ook de bouw van twee grote zonneparken langs de Noorder- en Westermeerdijk van start. De plannen hiervoor van de bedrijven HVC en Solarfields lagen al een tijd klaar. Al in 2021 werden de kilometerslange zonnevelden aangekondigd.

Toch duurden de voorbereidingen langer dan verwacht en ook de marktomstandigheden zorgden voor vertraging. Naast de Noordermeerdijk worden 200.000 zonnecellen geplaatst en naast de Westermeerdijk zelfs het dubbele: 400.000 zonnepanelen over een lengte van acht kilometer. De zonnevelden komen tussen de windturbines van het windpark te liggen.

De gemeente Noordoostpolder kiest er bewust voor om alle vormen van energieopwekking en -opslag aan de westelijke dijken te concentreren: "Dit voorkomt versnippering over de Noordoostpolder. En de al aanwezige energie-infrastructuur kan zo efficiënt worden gebruikt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel