Een opvang voor asielzoekers of een natuurpark; acht opties voor Lelystad Airport

LELYSTAD • Do 1 februari 2024 | 14:54 • Donderdag 1 februari 2024 | 14:54

Een opvanglocatie voor asielzoekers, een plek voor jachtvliegers van Defensie of een nieuw treinstation. Wat moet er gebeuren met Lelystad Airport als het uiteindelijk toch niet mag uitbreiden voor commerciële luchtvaart?

Kan de terminal, die al wel gebouwd is maar nu leeg staat, bijvoorbeeld nog voor iets anders gebruikt worden? En hoe zit het met de landingsbaan die speciaal voor de grotere vliegtuigen is verlengd naar 2,7 kilometer?

Niet elk plan is misschien realistisch en er is überhaupt nog geen definitief besluit genomen over het vliegveld, maar dit zijn de acht ideeën die eerder voorbij zijn gekomen:

1. Opvang asielzoekers
Vorig jaar januari werd bekend dat het kabinet de luchthaven in beeld heeft als opvanglocatie voor asielzoekers. De terminal zou dienst kunnen doen als noodopvang, zei fractievoorzitter Bas de Reus van GroenLinks Flevoland. "Er is ruimte, er zijn voorzieningen als stroom en water en de bereikbaarheid is goed. Het is in ieder geval een betere plek dan een oud schoolgebouw."

2. Natuurpark
Een voormalige vliegbasis omtoveren tot park: het gebeurt vaker. Zo fungeert vliegbasis Tempelhof in Berlijn sinds 2010 als stadspark en is het sindsdien een toeristische trekpleister. Dichterbij huis doet het voormalige militaire vliegveld in Soesterberg sinds 2010 dienst als park. Uit onderzoek van Ipsos I&O, in opdracht van Milieudefensie, blijkt bovendien dat 35 procent van de Nederlanders er wel wat voor voelt als dit in Lelystad ook gebeurt.

Tempelhof Berlijn

ANP
3. Defensiedoelen
Het ministerie van Defensie wil graag een superkazerne en munitiedepots in Flevoland bouwen. De gemeenten Dronten en Zeewolde tekenen bezwaar aan tegen die plannen. Nu ruimte op het vliegveldterrein vrijkomt, lijkt dit een voor de hand liggende alternatieve locatie te zijn. De Telegraaf meldt dat Defensie ook onderzoekt om civiele vliegvelden te gebruiken voor extra jachtvliegers. Dit voorjaar moet duidelijk worden of Lelystad een van die locaties is.

4. Elektrisch vliegveld
Elektrisch vliegen heeft volgens velen toekomst en mogelijk bevindt die toekomst zich op Lelystad Airport. De landingsbaan is er immers al. Bovendien liet de start-up Venturi (tegenwoordig Maeve) in 2022 weten hier elektrisch te willen vliegen. Het is een bedrijf dat elektrische vliegtuigen ontwerpt. Het ROC van Amsterdam–Flevoland heeft sinds december 2022 een elektrisch vliegtuig op het vliegveld gestationeerd staan.

5. Straatraces
In en om Lelystad vinden geregeld illegale straatraces plaats. Daarom stelde raceliefhebber Antonius van Scheppingen in 2022 voor om legale races te organiseren op de landingsbaan van het vliegveld. "Het is een hartstikke mooi lang stuk", aldus Van Scheppingen. "Er is een aanrij- en een uitrijroute."
ANP

6. Logistieke hub
In vrijwel de hele provincie kunnen bedrijven geen stroom meer aanvragen, omdat het netwerk vol zit. Behalve op Lelystad Airport. Daar maakt vervoerder EBS sinds december gebruik van de stroomaansluiting om de elektrische bussen te laden, omdat daar nog laadvermogen is. Meerdere logistieke bedrijven zouden zich daarbij aan kunnen sluiten.

7. Een groene stad
Een nieuwe groene stad met 300.000 woningen is ook een genoemde optie voor het terrein. De Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen schreef dat de BBB voorstelt om daarmee wonen, landbouw en recreatie te combineren op het luchthaventerrein. Fractievoorzitter Anja Keuter van BBB Flevoland nuanceert dat: "We willen eerst de coalitie-onderhandelingen van het nieuwe kabinet maar even afwachten", zegt ze. In Den Haag zit haar partij aan de onderhandelingstafel.

8. Treinstation
Als het gebied wordt gebruikt voor woningbouw of andere voorzieningen, zou het ook een goede locatie zijn voor een nieuw treinstation. Maar dan moet er wel eerst spoor door het gebied worden aangelegd. Dat zegt Wilko Huyink, omgevingsmanager Lelylijn: "Als de geesten er rijp voor zijn, kunnen we daar zeker over nadenken." Begin maart presenteert zijn organisatie mogelijke spoortrajecten.

Vorige maand maakten we voor ons tv-programma Tot op de Bodem een verhaal over Lelystad Airport. Met de geschiedenis van het vliegveld. Bekijk het hier.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel