Kans groot dat huidige bouwplannen Floriadeterrein in de prullenbak belanden

ALMERE • Wo 14 februari 2024 | 17:10 • Woensdag 14 februari 2024 | 17:10

Het ziet ernaar uit dat de bestaande bouwplannen voor 660 woningen op het Floriadeterrein in Almere in de prullenbak belanden. Over die plannen hebben de gemeente Almere en vastgoedcombinatie Weerwater CV al geruime tijd ruzie.

Gesprekken om tot een oplossing te komen verlopen 'constructief en in goede sfeer', zo laat het college van B en W weten aan de gemeenteraad.

Sinds oktober wordt namelijk onderzocht of de gemeente Almere het recht om woonwijk Hortus te ontwikkelen terug kan kopen. Vervolgens staat het de gemeente vrij om met een andere partij in zee te gaan.

Terwijl de gesprekken over de deal nog lopen, ziet Weerwater CV af van een eerder aangekondigde rechtszaak. Nadat de deadline om er samen uit te komen al werd opgeschoven van december naar februari, wordt nu tot half april de tijd genomen om een akkoord te sluiten.

"Partijen hebben voldoende vertrouwen dat ze er uitkomen."

— College van B en W

Miljoenendeal
Het meest waarschijnlijke scenario is dat de gemeente Almere miljoenen aan Weerwater CV betaalt om onder de bestaande deal uit te komen. Dat geld kan in principe weer terugverdiend worden door de kavels van het Floriadeterrein te verkopen aan een andere projectontwikkelaar.

"Op grond van de tussentijdse resultaten van het onderzoek hebben partijen voldoende vertrouwen dat ze er uitkomen", zo schrijft het college van burgemeester en wethouders. De komende weken wordt een concept-koopovereenkomst opgesteld. Deze wordt vervolgens voorgelegd aan de gemeenteraad.

Eén van de grootste twistpunten tussen de gemeente en Weerwater CV is het aantal huizen dat op het terrein komt te staan. De projectontwikkelaar heeft ooit het recht gekregen er 660 te bouwen.

De gemeente ziet liever een hoger aantal, maar vreest dat Weerwater CV dit onmogelijk maakt door het hele terrein vol te bouwen met de 660 woningen.

Pijnpunten uit het verleden
Weerwater CV gaf aan dat hogere aantallen wel degelijk kunnen, maar dat er dan wel 'serieus over een aantal onopgeloste zaken gesproken moet worden.' De afgelopen jaren hebben de twee partijen namelijk al veel met elkaar te maken gehad.

Zo moest er intensief samengewerkt worden voor de aanleg van het Floriadeterrein en de groenstructuur daarvan. Dat was een proces dat verre van vlekkeloos verliep en waarin over en weer verwijten naar elkaar werden gemaakt.

De ruzie liep in 2023 zo hoog op dat Weerwater CV aangaf naar de rechter te stappen. De zaak zou in november behandeld worden, maar enkele weken daarvoor besloten de twee partijen om te kijken of er toch een oplossing gevonden kan worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel