Op Urk zijn vlaggetjesdag, vlootschouw en visserijpromotie nu ook vergane glorie

URK • Do 4 april 2024 | 18:55 • Donderdag 4 april 2024 | 18:55

Een feestelijke vlaggetjesdag, een vlootschouw, vuurwerkshows, visproeverijen en visserijpromotie op Urk. Het lijkt definitief vergane glorie nu het bestuur van de Stichting Visserijdagen Urk de handdoek in de ring heeft gegooid.

Volgens de stichting komt er nog nauwelijks geld binnen om de verschillende kenmerkende activiteiten te organiseren. De visserijsector draagt er niet meer aan bij en de kottervloot liet al enige jaren (grotendeels) verstek gaan. Het bestuur van de stichting treedt daarom binnenkort af.

Een deel van de activiteiten, waaronder de jaarlijkse veiling van een kistje meischol, blijft wel in afgeslankte vorm bestaan.

Hoe zijn de visserijdagen ontstaan?
Vissersdorp Urk kende in de jaren zestig van de vorige eeuw hoogtijdagen in de visserij. Een enorme Noordzeevloot van bijna tweehonderd kotters had er hun thuishaven. Het is in de tijd van 'Het Wonder van Urk' dat de eerste visserijdagen plaatsvinden, om zo de visserij en vis te promoten.

Lees ook: Zo verloor Urk nooit de visserij uit het oog

Hoogtepunt is dan al de vlootschouw op de zogenoemde vlaggetjesdag. Bezoekers, zowel Urkers als buitenstaanders, mogen dan meevaren met één van de tientallen kotters die uitvaren. Vanuit de Urker haven varen die, volgehangen met kleurrijke vlaggetjes, het IJsselmeer op voor een indrukwekkende vaartocht.

Met het verstrijken van de jaren worden de Urker kotters steeds groter en passen ze niet meer in de eigen haven. Ze krijgen bijvoorbeeld Harlingen als thuishaven. Toch komen om de twee jaar tientallen kotters terug rond Hemelvaartsdag om mee te doen aan de populaire Visserijdagen.

Evenement groeit
In de loop van de tijd is het evenement steeds meer uitgebreid. Er kwamen vuurwerkshows, demonstraties van marinevliegtuigen en fileerwedstrijden bij. Op Hemelvaartsdag was er daarnaast een groot concert van koren in de visafslag.

De huidige stichting bestaat sinds 2000. Het bestuur maakte het evenement steeds professioneler. Sinds vijftien jaar werd er bijvoorbeeld ook een Miss Noordzee gekozen, een ambassadeur voor de Visserijdagen.

Miss Noordzee 2017

In de Urker visafslag boden Urker visbedrijven daarnaast jaarlijks duizenden euro's tijdens de veiling van het eerste kistje meischol. Vorig jaar nog werd er ruim 72.000 euro opgehaald voor de stichting ALS. Ook dit was één van de activiteiten van de stichting Visserijdagen Urk.

Donkere wolken boven de sector
Maar in de laatste tien jaar gaat het met de vissers zelf steeds slechter. Teruglopende quota, de Brexit, het verbod op de pulsvisserij: de stemming werd er in de loop van het vorige decennium niet beter op.

En omdat het organiseren van de Visserijdagen voor een deel werd bekostigd vanuit de kottervloot, leidde dat al in 2013 tot de eerste donkere wolken boven het evenement. Een belangenorganisatie voor vissers haakte af. Vis werd niet meer gratis verstrekt aan de organisatie, maar moest worden ingekocht.

Toch kende de Visserijdagen daarna nog twee enorm succesvolle edities. In 2014 en 2017 kwamen tienduizenden bezoekers af op de vis, de kotters en de vlootschouw. De laatste editie werd nog feestelijk afgesloten met een grote vuurwerkshow.

Geen feeststemming in 2019
Maar in 2019 hangt er echt een terneergeslagen stemming in de visserijgemeente. Slechts een enkele visser wil wél (financieel) meewerken met de Visserijdagen. De meerderheid heeft geen zin in een feestje.

"De Brexit gaat keihard inslaan. Het verbod op de puls - het elektrisch vissen - hakt er goed in. Dus ik snap het ergens ook wel dat de vloot zegt: van ons hoeft het niet." Klaas-Jelle Koffeman van de stichting snapte de desinteresse destijds wel, maar hij had hoop dat de vissers toch de schouders eronder zouden zetten: "Ook in slechte tijden moet je je gewoon laten zien. Ik zeg maar zo: ook met een vlag halfstok kun je vlaggen!"

Dit jaar heeft ook het huidige bestuur alle hoop laten varen om een succesvol evenement neer te zetten. Na twee moeizame coronajaren waarin evenementen überhaupt niet mogelijk waren, kwam er in 2023 een heftige saneringsronde langs. Een derde van de Urker kottervloot is daarbij op de schroothoop terechtgekomen. Het zorgt ervoor dat er niet genoeg geld bij elkaar gebracht kan worden voor een terugkeer van de Visserijdagen.

Lees meer: Kotters naar de sloop: "Triest, maar niet het einde voor Urk"

Veiling meischol blijft
De jaarlijkse veiling van het kistje meischol blijft wel, zij het in afgeslankte vorm. Visveiling Urk gaat de biedingsdag voor de meischol zelf organiseren. En in het vervolg gaat de opbrengst naar een plaatselijk goed doel, niet meer naar een landelijke organisatie.

De beurs Holland Fisheries Event gaat dit jaar ook gewoon door, de organisatie van deze vakbeurs gaat naar het cluster Urk Maritime. Daarnaast komt er een nieuw bestuur voor de Stichting Visserijdagen Urk. Of zij nog heil zien in (een variant van) nieuwe Visserijdagen is onbekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel