Debat over financiële crisis Almere: 'Bezuinigingen gaan pijn doen'

ALMERE • Vr 12 april 2024 | 7:30 • Vrijdag 12 april 2024 | 7:30

Betrek de gehele gemeenteraad bij de zoektocht naar de nodige bezuinigingen om ingrijpen van de provincie te voorkomen. Dat was de oproep van verschillende Almeerse partijen tijdens een debat donderdagavond over de zorgelijke financiële situatie van de stad.

Volgens wethouder Kees Ahles kijkt elke wethouder nu, samen met de verschillende afdelingen in het stadhuis, waar de gemeente op kan bezuinigen. Ahles wil de gemeenteraad in juli informeren over de bezuinigingen, een week voor de deadline van de provincie.

De tekorten waar Almere mee te maken heeft zijn volgens de wethouder fors en structureel. Dat betekent volgens Ahles dat de bezuinigingen pijn gaan doen.

Lees ook: Miljoenentekort in Almere: betaalt Almeerder de rekening en hoe erg is het?

Wat is het probleem?
Door hoge uitgaven en meerdere tegenvallers piept en kraakt het in het huishoudboekje van Almere. Om de financiën weer op orde te krijgen, gaat de gemeente bezuinigen en mogelijk de belastingen verhogen.

Daarom moet de gemeente vóór de zomervakantie met bijna 50 miljoen euro aan concrete bezuinigingsmaatregelen komen om haar inkomsten en uitgaven na 2025 op orde te hebben. Lukt dat niet, dan komt Almere hoogstwaarschijnlijk onder streng toezicht van de provincie.

Veel geld nodig
En dat wil de gemeente koste wat het kost voorkomen. Daarom willen burgemeester en wethouders 22,5 miljoen euro extra bezuinigen vanaf 2025. Die plannen komen bovenop bezuinigingen die eigenlijk al eerder gedaan hadden moeten worden, namelijk 27,4 miljoen euro.

Dit lijkt een ambitieus plan, aangezien de gemeente de eerdere bezuinigingen dus al jaren uitstelt. Het college heeft nu nog maar een paar maanden om die 50 miljoen euro te vinden op een begroting van ongeveer 320 miljoen -het stuk van de taart waar de gemeente daadwerkelijk in kan snijden-.

Minder geld voor investeringen
Ook wil het college 50 miljoen uit de bestemmingsreserves halen om de, inmiddels bijna lege, spaarpot weer te vullen. De bestemmingsreserves zijn bedoeld voor toekomstige projecten, zoals de aanleg van nieuwe bruggen of wegen.

Volgens VVD, PVV, Forum voor Democratie, 50Plus en Almere Partij heeft Almere weinig tijd om bezuinigingsmaatregelen goed voor te bereiden.

De partijen vrezen dat Almere code rood van de provincie krijgt. "Het zou ronduit beschamend zijn voor de stad als de provincie moet ingrijpen om onze zaken op orde te krijgen", verklaren deze vijf partijen. Zij roepen de overige partijen in de gemeenteraad op om samen op zoek te gaan naar oplossingen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel