Raad maakt extra geld vrij voor asbestdaken

LELYSTAD • Wo 20 december 2017 | 11:56 • Woensdag 20 december 2017 | 11:56
De gemeenteraad van Lelystad heeft dinsdagavond unaniem besloten om 700.000 euro uit de Nuon-reserve vrij te maken voor de aanpak van de asbestdaken.

In 2024 moeten alle daken met asbest in Nederland verwijderd zijn. Huiseigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor de verwijdering, wat naar schatting 10.000 euro per huis kost.  Wie dat niet kan betalen moet het benodigde bedrag bijlenen

In Lelystad komen ongeveer 70 huishoudens niet in aanmerking voor een lening. Die kunnen gebruik maken van een financiering bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn), daarbij bestaat het risico dat het geleende bedrag niet volledig kan worden terugbetaald. De gemeente Lelystad heeft voor die gevallen nu 7 ton gereserveerd.

Volgens wethouder John van den Heuvel is het nu bijna honderd procent zeker dat alle Lelystedelingen voor 2024 hun asbestdak kunnen vervangen. "Misschien komen we nog andere knelpunten tegen die ook met deze maatregel niet op te vangen zijn, maar die zijn bij mij nog niet bekend."

Deel artikel

reacties (3)

 • Bewoner lelystad

    Wo 20 december 2017 Woensdag 20 december 2017

  Dus als ik het goed lees! Staat er deze mensen krijgen geld van de gemeente en hoeven het niet terug te betalen ? Dat wil de rest van lelystad ook . Wie het niet kan betalen verkoop zijn huis maar ik moet het onderhoud van mijn woning ook zelf betalen .

  reageer
 • Hendrik

    Di 19 december 2017 Dinsdag 19 december 2017

  Dat geld wordt gereserveerd voor de enkele gevallen dat mensen het niet zelf kunnen betalen. Het is dus mogelijk dat het niet wordt uitgegeven. want er zijn altijd omstandigheden waardoor mensen niet hebben kunnen reserveren, nopper. Als je door ziekte je baan bent kwijtgeraakt, of als je door leningsverstrekkers te oud worden bevonden om nog een lening te krijgen.

  reageer
 • nopper

    Di 19 december 2017 Dinsdag 19 december 2017

  Wanneer leren huiseigenaren nu eens dat onderhoud niet voor nop is? Hypotheekkosten zijn niet hetzelfde als huurkosten. Je zult moeten reserveren voor onderhoud, dus inclusief het al heel lang bekend zijnde verwijdering van asbest. Als je als huiseigenaar niet kunt reserveren voor onderhoud had je een minder duur huis moeten kopen.

  reageer
 • Dick

    Wo 20 december 2017 Woensdag 20 december 2017

  1. Dit is geen regulier onderhoud! 2. In de tijd dat deze huizen gebouwd werden was asbest gewoon een "verantwoorde" bouwstof. Dat daar nu anders over wordt gedacht is een feit op zich. Overigens was de overheid toen al wel op de hoogte van de schadelijkheid van deze stoffen, in diezelfde tijd verving RWS namelijk alle daken op de houten woningen op Lelystad-haven vanwege die asbest. Dus is nu de "vergunningverlener" ook deels verantwoordelijk voor vervangingskosten.

 • Treintje63

    Wo 20 december 2017 Woensdag 20 december 2017

  Dit betreft geen regulier onderhoud want dan zou het betekenen dat van 400.000 woningen in Nederland de daken allemaal tegelijk aan vervanging toe zijn. Dat is iets te veel toeval. Dit is een door de overheid opgelegde maatregel waarop mensen op zo'n korte termijn nooit kunnen anticiperen. Als dan gestimuleerd wordt om te beginnen met saneren omdat anders 2024 niet gehaald wordt, dan moet de overheid de helpende hand wel toesteken.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert