MC ziekenhuizen onder verscherpt toezicht

FLEVOLAND • Ma 10 september 2018 | 11:02 • Maandag 10 september 2018 | 11:02

De MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad, Emmeloord, Dronten en Urk zijn onder verscherpt toezicht gesteld door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De reden is dat de kwaliteit en veiligheid van de zorg kan lijden onder recente bestuurlijke en organisatorische onrust in het ziekenhuis.

Het verscherpte toezicht is al op 6 augustus ingegaan en geldt voor een half jaar, maar de inspectie en MC Groep hebben het pas maandag bekendgemaakt. Dat is gebeurd op het verzoek van het ziekenhuis, zodat de nieuw aangetreden directie tijd had om maatregelen te nemen.

'Niet voldoende aandacht voor het verbetertraject'
In een persbericht zegt de inspectie onvoldoende vertrouwen te hebben dat eerder ingezette verbetertrajecten voldoende aandacht zullen krijgen, gezien de huidige bestuurlijke onrust. Die speelt al ruim een jaar.

Een verschil van inzicht over een verbeterplan dat aandeelhouder Loek Winter had opgesteld leidde in juli tot het opstappen van de voltallige Raad van Commissarissen en de aankondiging van ook bestuursvoorzitter Marjan Sleeuwenhoek zou vertrekken.

In juli gaf de inspectie nog aan geen aanwijzingen te hebben dat de zorg en veiligheid in het geding waren. Dit veranderde na een gesprek op 3 augustus, met name dat met Sleeuwenhoek. Volgens haar was de bestuurlijke en financiële situatie van de ziekenhuizen ernstig en moesten maatregelen worden getroffen. De inspectie was hier zo door verrast, dat drie dagen later tot verscherpt toezicht werd besloten.

Grote wijzigingen
"Omdat we willen dat de eerder ingezette verbetertrajecten voldoende aandacht blijven krijgen, hebben we MC IJsselmeerziekenhuizen onder verscherpt toezicht gesteld. Wij verwachten dat het ziekenhuis te allen tijde goede zorg blijft leveren. Wij volgen de ontwikkelingen rondom de kwaliteit en veiligheid van de zorg, de continuïteit van zorg en goed bestuur nauwlettend."

Ziekenhuis: zorg niet in gevaar
MC IJsselmeerziekenhuizen benadrukken dat de bestuurlijke en organisatorische problemen nooit tot concrete risico's voor de patiëntenzorg hebben geleid.
Toch is de inspectie hierover niet gerust. Hoewel de medewerkers van de ziekenhuizen hun werk goed doen, ziet de inspectie een risico voor de zorg als het verbeterplan door de raad van bestuur niet goed wordt aangestuurd.

In een nadere reactie zegt de inspectie: "Wij zien geen acute risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van de directe zorg aan de patiënten. Patiënten kunnen veilig worden behandeld in het ziekenhuis. Toch is het noodzakelijk nu in te grijpen, omdat het ziekenhuis de benodigde verbetermaatregelen echt moet gaan doorvoeren."

Wijzigingen in bestuur
Het ziekenhuis benadrukt verder dat er sinds augustus wijzigingen zijn doorgevoerd op het gebied van bestuur en toezicht. Zo is Sjoerd de Blok aangesteld als nieuwe voorzitter van de raad van bestuur en is er een nieuwe raad van commissarissen aangetreden. Ook is met vertraging een transitiecomité aan de slag gegaan, dat de verbeterplannen versneld moet uitvoeren.
Met de banken zijn afspraken gemaakt over herfinanciering van leningen. Ook met de verzekeraars zijn meerjarige afspraken gemaakt, zodat er volgens De Blok de lange termijnpositie van het ziekenhuis is gegarandeerd.


WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel