Dokter Jansencentrum gekocht voor 4,5 miljoen

EMMELOORD • Wo 16 januari 2019 | 12:55 • Woensdag 16 januari 2019 | 12:55

De gemeente Noordoostpolder betaalt 4,5 miljoen euro voor het Dokter Jansencentrum in Emmeloord. Dat blijkt uit een memo die het college woensdag naar de gemeenteraad heeft gestuurd.​​​​​

Vorige week donderdag werd bekend dat het college van b en w het pand in het geheim heeft gekocht, maar voor welk bedrag was nog onbekend. Het college komt nu met details, omdat er donderdagavond een extra raadsvergadering is op verzoek van de SP, D66 en ONS Noordoostpolder.

Verpaupering
In de notitie aan de raad meldt het college dat het gebouw aan de Urkerweg is gekocht, omdat "de kans bestond dat een commerciële partij het gebouw verwerft en desondanks zo lang mogelijk tegen zo laag mogelijke kosten wil door exploiteren. Verpaupering ligt daarmee op de loer. Dat willen we voorkomen", aldus een zinsnede in de memo. Ook wilde het college voorkomen dat zich een nieuwe tweede zorgaanbieder in het Dokter Jansencentrum zou vestigen en er een nieuwe ziekenhuisstrijd zou ontstaan.

Ook ziet het college het gebouw als een "interessante ontwikkellocatie", al is er de komende jaren nog geen sprake van een andere bestemming. Door de koop krijgt de Antonius Zorggroep de zekerheid dat zij het Dokter Jansencentrum twee tot drie jaar kan huren en in de tussentijd op de huidige locatie aan de Urkerweg nieuwbouw kan realiseren. Pas als Antonius daarmee klaar is, komt een andere bestemming van het gebouw aan bod. De 25 zittende huurders kunnen tot die tijd in het gebouw blijven.

In oktober wilde gemeente nog niet kopen
Uit de memo blijkt dat de gemeente al in oktober nadacht over eventuele koop van het pand. Dat was nog voor het faillissement van de MC IJsselmeerziekenhuizen. MC had het gebouw in september zelf te koop gezet, maar die poging mislukte. Omroep Flevoland begrijpt dat twee bieders nog niet de helft hadden geboden van de 9,5 miljoen euro waarop het pand inclusief huurders was getaxeerd. Op 17 oktober besloot het college om geen bod uit te brengen, omdat de gemeente "niet structureel als vastgoedexploitant wil optreden".

Gemeente bedenkt zich
Begin november brachten twee marktpartijen, Acquario en MC Dr. Jansen Emmeloord BV, een bod uit. Hoewel wethouder Marianne Uitdewilligen rond diezelfde tijd meldt dat de gemeente het pand niet zal kopen, komt het college daar op terug. Op 26 november informeert het college de fractievoorzitters vertrouwelijk over het voornemen om het pand wel te kopen.

Curator Alice van der Schee bracht het gebouw in december via een onderhandse bieding opnieuw in de verkoop. Na onderhandelingen rond de feestdagen kiest de curator op 8 januari voor het hoogste bod: dat van de gemeente. Naar verwachting wordt de koop voor 1 februari afgerond.

Schadeclaim
Eén van de investeerders, die ook een bod heeft uitgebracht op het Dokter Jansencentrum, is niet blij dat de gemeente het pand nu heeft gekocht. De gemeente zou 6 november op de hoogte zijn geweest van het bod dat bij de curator was ingediend. Dat bod was gedeeld met de gemeente, omdat die had aangegeven het pand zelf niet te willen kopen.

Nadat de gemeente besloot wel een bod uit te brengen zou zij volgens Acquario hebben gehandeld met voorkennis. Daarom bereidt de investeerder een schadeclaim voor. In reactie daarop zegt de wethouder naar "eer en geweten" te hebben gehandeld. Omdat er een schadeclaim is aangekondigd wil de gemeente hierover verder niets zeggen.
De gemeente stelt dat er bij de koop van het gebouw geen sprake is van staatssteun en dat er marktconform is gehandeld.

Gemeenteraad voelt zich gepasseerd
SP, D66 en ONS zijn op zich niet tegen de koop van het ziekenhuispand, maar vinden dat het college de gemeenteraad meer bij het besluit had moeten betrekken. Na drie besloten bijeenkomsten met een deel van de raad in oktober, november en december heeft het college op 17 december in het geheim over het uitbrengen van een bod besloten. Volgens het college is dat niet in strijd met de gemeentewet, maar de raadsfracties willen de wethouder hierop donderdagavond scherp ondervragen. Het debat begint om 19.30 uur.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel