Urker jeugd gaat 'klimaatspijbelen' voor pulskorvisserij

URK • Ma 11 februari 2019 | 18:47 • Maandag 11 februari 2019 | 18:47

Scholieren uit Urk krijgen vrij om te demonstreren voor het behoud van pulskorvisserij. Dat zegt Jan de Boer van belangenorganisatie EMK. Volgens hem vinden de Urker basisscholen het goed als dinsdagochtend leerlingen met hun ouders naar Den Haag gaan om te protesteren.

De Boer verwacht een twintigtal 'klimaatspijbelaars' van basisscholen te zien in Den Haag. Van de visserijschool op Urk hebben dertig ROC-leerlingen toestemming om te demonstreren. EMK noemt de actie 'klimaatspijbelen' omdat pulskorvisserij de 'super co2-killer' is. Uit onderzoek van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit blijkt dat pulskorvissers de helft minder brandstof verbruiken dan reguliere vissers. EMK noemt pulskorvisserij daarom ook klimaatvissen.

Bij pulskorvisserij gebruiken vissers een net waarbij elektrische pulsen worden gegeven. Deze schokjes zorgen ervoor dat platvis opschrikt en zo het net inzwemt. Bij de traditionele boomkorvisserij worden kettingen over de bodem gesleept om de vissen op te schrikken. Naar verwachting wordt woensdag bekend dat deze methode niet meer mag van de Europese Unie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel