Politiek wil huizenbouwers Oosterwold tegemoet komen

ALMERE • Wo 27 februari 2019 | 17:10 • Woensdag 27 februari 2019 | 17:10

Huizenbouwers in de Almeerse nieuwbouwwijk Oosterwold die al veel tijd en energie hebben gestoken in hun bouwplannen komen mogelijk alsnog in aanmerking voor een lagere grondprijs. Coalitiepartijen VVD en D66 pleiten voor een 'ruime overgangsregeling.'

De prijs voor één vierkante meter grond in Oosterwold is begin deze maand verhoogd van 42 naar 74 euro. Voor mensen met bouwplannen kwam dat als een onaangename verrassing. Ze vrezen dat de prijsverhoging betekent dat ze hun plannen moeten bijstellen of zelfs dat ze hun huis helemaal niet meer kunnen bouwen.

Tijdrovend
In Oosterwold koop je geen kant en klare kavel, maar moet je als toekomstige bewoner vrijwel alles zelf regelen. Zo ben je samen met je buren verantwoordelijk voor de aanleg van een weg. Ook moet er archeologisch onderzoek worden verricht en moet je een installatie aanleggen om afvalwater te zuiveren. De woningen zijn niet aangesloten op de riolering.

Al deze processen kunnen aardig wat tijd in beslag nemen en vinden grotendeels plaats voordat de handtekening onder het koopcontract van de grond wordt gezet. Dat zorgt ervoor dat sommige mensen al ruim een jaar bezig zijn met het proces en er geld in gestoken hebben.

Voor die groep mensen komt de hogere grondprijs wel erg hard aan, ziet ook de VVD. Raadslid Mark de Kuster maakt een vergelijking met andere delen van de stad waar je een lege kavel kunt kopen. "Dan ga je naar de kavelwinkel en kan je bij wijze van spreken morgen een handtekening zetten. Als dan blijkt dat de prijs hoger is en het niet lukt ben je één dag van je leven kwijt. Als het in dit proces duurder wordt en niet lukt ben je misschien wel twee jaar van je tijd kwijt."

Schrijnende gevallen
D66-wethouder Maaike Veeningen heeft aangegeven voor schrijnende gevallen te willen zoeken naar een oplossing. Als het aan de VVD ligt komt er een brede overgangsregeling.

Ook de partij van de wethouder pleit daarvoor. "Als D66 willen we ons inzetten voor een zo ruim mogelijke overgangsregeling. Rekening houdend met wat binnen de wet kan," zegt raadslid Michaël Busby. Hoe dat precies kan moet nog uitgezocht worden.

Donderdagavond spreekt de gemeenteraad over het onderwerp met de wethouder.

De prijsverhoging helemaal terugdraaien zal niet gaan gebeuren. Daarover zeggen veel partijen dat het gezien de stijgende grond- en huizenprijzen in het algemeen best begrijpelijk is. Bovendien is de grond in Oosterwold eigendom van het Rijk en kan de gemeenteraad dus niet zelfstandig bepalen de prijzen aan te passen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel