Windplan zoekt niet naar alternatieve plek geschrapte molens

FLEVOLAND • Wo 6 maart 2019 | 7:10 • Woensdag 6 maart 2019 | 7:10

Er zullen in Oostelijk Flevoland geen windmolens komen als alternatief voor de twintig molens, die bij Lelystad Airport niet haalbaar zijn. Dat zegt voorzitter Wim Luijkx van Windplan Groen.

Geplande molens bij de Meeuwentocht, Pijlstaartweg en Harderringweg zijn volgens de Inspectie voor de Leefomgeving en Transport (ILT) te hoog. Ze vormen daarmee een gevaar voor kleine vliegtuigjes van en naar Lelystad Airport.

Luijkx erkent dat het schrappen van de twintig molens de haalbaarheid van Windplan Groen aantast, maar elders in het gebied is er geen plek meer om de molens compenseren. Tussen Ketelhaven en de Knardijk zijn al 89 molens gepland en het wordt een hele klus om die gerealiseerd te krijgen.

Recent in Biddinghuizen en eerder in Ketelhaven was er verzet tegen de komst van de hoge molens, uit vrees voor geluidsoverlast en slagschaduw. Windplan Groen wil aan omwonenden uitleggen dat de overlast tot een minimum beperkt blijft, maar nog meer molens schrappen is volgens Luijkx niet aan de orde.

Dat Windplan Groen ook met twintig molens minder toch rendabel is te krijgen, is volgens Luijkx te danken aan twee redenen. Bestaande molens bij de Meeuwentocht blijven vijf jaar langer staan tot 2029 en leveren dus langer geld op. Daarnaast is de zogeheten SDE+ subsidie van het Rijk dit jaar tegen de verwachtingen in niet gedaald, maar gelijk gebleven aan die van vorig jaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel