Burgemeester schrikt van jonge leeftijd (14) verdachte

URK • Wo 13 maart 2019 | 12:18 • Woensdag 13 maart 2019 | 12:18

Burgemeester Pieter van Maaren van Urk schrikt van de jonge leeftijd (14) van de verdachte die aangehouden is voor betrokkenheid bij de mishandeling aan de Noorderpalen. "Hoe is het mogelijk dat jongeren op die leeftijd tot dat soort daden kunnen komen?"

Een 14-jarige jongen uit Urk is de tweede verdachte die aangehouden is voor de mishandeling van maandagavond. Hij zou samen met een aantal andere jongeren de woning van een Nederlands-Marokkaans gezin bestormd hebben en zijn binnengedrongen. Daarna raakten ze in gevecht met de bewoners. Aanleiding was waarschijnlijk een ruzie in de relationele sfeer. Van Maaren roept ouders op om met hun kinderen te praten en ze thuis te houden. Maar hij richt zich ook op de jongeren zelf: "je hebt een verantwoordelijkheid, pak die ook".

Terugkijkend op dinsdagavond laat Van Maaren weten dat het een relatief rustige avond is geweest, dankzij bepaalde maatregelen. Zelf was hij de hele avond op het gemeentehuis met politie en het Openbaar Ministerie. Gezamenlijk hielden zij alles in de gaten. Van Maaren liet de politie de toegangswegen naar Urk controleren. Daarmee wilde Van Maaren een confrontatie met fysiek geweld voorkomen. Hierbij werden twee mensen aangehouden, waarvan er één een honkbalknuppel bij zich had.

Er werd gesproken over een noodbevel of noodverordening, maar die is volgens Van Maaren niet uitgegeven. "Wel nemen wij bepaalde maatregelen, net zoals politie en justitie", legt hij uit. De burgemeester zegt nog alles op alles te zetten om de veiligheid van de inwoners de waarborgen.

In totaal zijn er nu vijf verdachten rondom de ongeregeldheden aan de Noorderpalen aangehouden. De vijfde verdachte is een 21-jarige Urker die de zoon van het gezin bedreigde met de dood. In een whatsapp-video zwaaide hij met een pistool en zei: "Souf ik heb een berichtje voor je man. Je gaat kogels eten vriend".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel