'Convair had niet mogen opstijgen'

LELYSTAD • Wo 28 augustus 2019 | 17:44 • Woensdag 28 augustus 2019 | 17:44

Het vliegtuig dat vorig jaar in Zuid-Afrika neerstortte, had nooit mogen opstijgen. Dat zegt luchtvaartdeskundige Benno Baksteen. De Convair 340 was bezig met een testvlucht voordat het naar het Aviodrome in Lelystad zou vliegen. "Tijdens de start bleek dat een van de motoren zijn vermogen niet haalde. Het is gebruikelijk om dan de start af te breken", zegt Baksteen. De motor bleek later in brand te staan.

"Je hebt een bepaalde snelheid, dan moet je beslissen of je gaat vliegen of niet. Zolang je die snelheid niet hebt bereikt, kan je stoppen op de baan voor je." De piloten besloten om toch op te stijgen, tot verbazing van Baksteen. Volgens hem hoor je eerst te weten waarom het vermogen in je motor ontbreekt. Ook de Zuid-Afrikaanse luchtvaartautoriteit constateert dat het opstijgen afgebroken had kunnen worden.

In een eerder rapport concludeerde de Zuid-Afrikaanse luchtvaartautoriteit dat de piloten de verkeerde noodprocedure volgden. Daar komt bij dat de twee piloten niet alle benodigde papieren hadden en dat het onderhoud van de motoren beter moest. "Bijna elk ongeval is een opstapeling van gebeurtenissen", zegt Baksteen. "Eén element op zichzelf is niet voldoende voor een ongeval."

Benno Baksteen

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel