FNV blij met aandacht arbeidsmigranten Bosruiterweg

ZEEWOLDE • Vr 30 augustus 2019 | 7:34 • Vrijdag 30 augustus 2019 | 7:34

De ophef rond de woonomstandigheden van arbeidsmigranten aan de Bosruiterweg in Zeewolde heeft een positieve uitwerking, maar nog niet alle geconstateerde misstanden zijn opgelost. Dat zegt Bart Plaatje van de FNV.

De vakbondsbestuurder heeft inmiddels over de kwestie 'een posititief gesprek' met burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde gevoerd. De gemeente is na de alarmerende berichten van de FNV ook zelf in de huisvesting voor tijdelijke arbeidskrachten gaan kijken.

Komende dinsdag zit de FNV om tafel met de eigenaar van de huisvesting. De vakbond zal daar een aantal zaken op tafel leggen die nog altijd niet geregeld zijn. Het gaat om zaken waar wat de FNV betreft echt wat aan moet gebeuren. Zo berekenen de uitzendbureaus nog altijd zeer uiteenlopende huurprijzen voor identieke kamers. Ook komt het geregeld voor dat stellen niet samen op één kamer geplaatst worden, maar hun slaapplek met wildvreemden moeten delen. De vakbond blijft het bovendien een onwenselijke situatie vinden dat de werkgever van de arbeidsmigranten ook hun huurbaas is.

Schriftelijke vragen
De FNV trok vorige maand aan de bel over 'wantoestanden' aan de Bosruiterweg. De bond sprak zelfs over moderne slavernij. De bevindingen van de FNV waren voor de SP aanleiding om schriftelijke vragen te stellen aan de minister van Sociale Zaken. Lokale partij Zeewolde Liberaal vroeg om opheldering bij de gemeente.

Vraagtekens bij conclusie gemeente
Burgemeester en wethouders hebben Zeewolde Liberaal inmiddels laten weten dat uit een recente steekproef is gebleken dat de huisvesting op alle fronten aan de norm voldoet. De FNV is daar wel verbaasd over. "Ik ben benieuwd welke huisjes ze dan hebben bekeken", zegt bestuurder Bart Plaatje. "Wij hebben gewoon een checklist. En als we die nalopen, is er met veel huisjes van alles mis."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel