Boeren protesteren in Den Haag

FLEVOLAND • Di 1 oktober 2019 | 4:25 • Dinsdag 1 oktober 2019 | 4:25

Honderden Flevolandse boeren waren vandaag aanwezig bij een groot landelijk boerenprotest in Den Haag. De boeren zijn het beu om als milieuvervuilers neergezet te worden.

Update 15:00 uur
Op het Malieveld was 's middags een grote manifestatie. De verzamelde boeren werden toegesproken door vertegenwoordigers van de sector en door diverse politici.

Minister Carola Schouten van Landbouw zei zich hard te willen maken voor de toekomst van de boeren. "Zolang ik minister ben, komt er wat mij betreft geen halvering van de veestapel”, beloofde de minister. Schouten zei ook trots te zijn op de boeren. "Niemand kan nog om jullie heen. Vanuit het diepste van mijn hart: ik ben trots op jullie."

Oud-staatssecretaris van Landbouw Henk Bleeker stak de boeren een hart onder de riem. Hij stelde dat de 'Haagse bemoeizucht' met de landbouwsector moet worden teruggedrongen. Verder riep hij de aanwezigen op om zich op de protestdag niet te laten provoceren.

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot werd uitgejouwd toen hij het woord nam bij het grote boerenprotest op het Malieveld. De aanwezige boeren keerden massaal hun rug naar het podium en staken hun middelvinger op. De Groot riep onlangs de toorn van de sector over zich af toen hij pleitte voor een halvering van de Nederlandse veestapel. Hij kreeg even het woord tijdens de actie, maar een van de organisatoren ontnam hem dat alweer snel. Volgens De Groot vertelt hij het "eerlijke verhaal. Laat je niet zand in de ogen strooien door mensen die je naar de mond praten".

Het Flevolandse Kamerlid Helma Lodders is ook aanwezig bij de demonstratie

Update 11:30 uur
Omdat het in de loop van de ochtend erg druk werd op de wegen naar Den Haag, is een groep Flevolandse boeren via Katwijk en Scheveningen gereden. Vanaf het strand reden zij via de visserijhaven naar het Malieveld.



Volgens loonwerker Job Rikken uit Rutten is er in de Randstad een totale verkeerschaos. "Overal om me heen zie ik tractoren en zwaailichten. Boeren uit Friesland en Drenthe zijn ook al over het strand gegaan. Ik heb overigens nog geen enkele negatieve reactie gekregen. Automobilisten steken massaal hun duim omhoog voor ons. Dat heeft me wel verrast, want we komen toch de Randstad op stelten zetten." Job heeft landbouwproducten bij zich en wil die later vandaag in Den Haag gaan uitdelen.

Update 10:00 uur
De gemeente Den Haag wilde aanvankelijk 75 landbouwvoertuigen op het Malieveld toelaten. Andere demonstranten moesten hun voertuigen elders parkeren. Niet alle boeren trokken zich hier iets van aan. Op filmpjes op internet is te zien dat tractoren hekken rond het Malieveld plat rijden en massaal het veld op rijden.​​ De burgemeester heeft het aantal van maximaal 75 tractoren inmiddels losgelaten.

Update 09:30 uur
Langs de A6 tussen de Ketelbrug en Lelystad hebben boeren vannacht een grote 'tekstkar' geplaatst. Op de kar ligt verpakt veevoer, waarop met grote letters is geschreven: 'Uw heilige koe geeft geen melk. No Farmer No Food'.

Flevolanders vroeg vertrokken
Rond 04.00 uur ‘s ochtends vertrok een colonne van 160 Flevolandse trekkers vanaf de Stichtse Brug naar Den Haag. De Flevolandse boeren reden niet over de snelweg. "We willen dat de mensen achter ons blijven staan", zegt Pascal Sliepen, een van de Flevolandse organisatoren van het protest.

Burgemeester NOP steunt boeren
Burgemeester Harald Bouman was vannacht in Noordoostpolder aanwezig bij het vertrek van de boeren uit zijn gemeente.



Politie Dronten toont begrip voor de actie

Drukste ochtendspits ooit
Boeren uit andere provincies gingen wel over de snelweg. Hierdoor stond er rond 08.30 uur zo'n 1136 kilometer file. Het was daardoor de drukste ochtendspits ooit. Vooral op de A2, de A12 en de A28 is het druk. De vertraging liep op de A12 zelfs op tot bijna drie uur, meldt de ANWB.

De politie begeleidde de tractoren vannacht:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel