Gemeente verliest rechtszaak en moet rapporten Oosterwold verstrekken

ALMERE • Do 10 oktober 2019 | 15:21 • Donderdag 10 oktober 2019 | 15:21

De gemeente Almere moet twee taxatierapporten verstrekken aan belangstellenden voor een kavel in Oosterwold. Dat heeft de rechter besloten in een kort geding tussen 13 belangstellenden en de gemeente Almere.

De grondprijs voor de Almeerse nieuwbouwwijk Oosterwold werd in februari verhoogd van 42 euro naar 74 euro per vierkante meter. Via de rechter wilde de belangstellenden afdwingen dat de gemeente Almere de taxatierapporten openbaar maakt. Maar de gemeente wil dat niet omdat het de positie van de grondeigenaar, het Rijksvastgoedbedrijf, zou schaden.

Overgangsregeling
Eerder dit jaar werd er voor 44 initiatiefnemers die een huis bouwen in Oosterwold een overgangsregeling getroffen. Zij mochten de grond alsnog voor de oude, dus lagere grondprijs kopen. De 13 personen die naar de rechter stapten vielen buiten de boot. Volgens de rechtbank hadden de belangstellenden zich ruim voor januari al ingeschreven voor de kavels.

De rechtbank schrijft: "Dat de gemeente Almere ‘gewichtige redenen’ had om de taxatierapporten geheim te houden, is niet voldoende onderbouwd. De gevraagde dwangsom wordt niet opgelegd, omdat de rechter vertrouwt op de toezegging van de gemeente dat zij zich vrijwillig aan het vonnis zal houden".

'Belangstellenden hebben slag gewonnen'
Advocaat Didier Fransen die de belangstellenden vertegenwoordigt zegt dat zijn cliënten blij zijn met de uitspraak. "Ze hebben op dit moment de eerste slag gewonnen". In het vonnis van de rechtbank staat volgens Fransen dat de gemeente binnen 7 dagen de rapporten openbaar moet maken aan de 13 belangstellenden. "Maar tijdens de zitting is afgesproken dat het rapport online gezet gaat worden en dat staat ook in het vonnis."

Volgens Fransen is de strijd nog niet gestreden. "Met dit rapport kunnen we nu kijken hoe de grondprijs is berekend, daar kunnen we nu iets van vinden en dan gaan we kijken naar vervolgstappen".

Reactie Oosterwold
Het gebiedsteam Oosterwold, gevestigd in het gemeentehuis reageert op haar website. "Het vrijgeven van de taxatierapporten betekent niet dat de grondprijs ook moet worden aangepast. Het staat een gemeente in beginsel vrij om de gronduitgifteprijs te bepalen. In Oosterwold zijn de grondprijzen vastgesteld door het bestuurlijk overleg Oosterwold, waar de gemeente Almere in is vertegenwoordigd. Hiervoor is de grond getaxeerd aan de hand van de residuele methode: van de marktwaarde van de woning worden alle kosten die de initiatiefnemer maakt afgetrokken. Het restant is de grondwaarde. Dit is in overeenstemming met de eisen die de Wet Markt & Overheid aan gemeenten stelt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel