Ministerie VWS: deur wagenwijd open voor vragen wethouder Prins

ZEEWOLDE • Za 19 oktober 2019 | 10:53 • Zaterdag 19 oktober 2019 | 10:53

"De methode die het RIVM gebruikt bij stikstofneerslag is robuust en wetenschappelijk verantwoord." Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) weten in reactie op de uitspraken van wethouder Winnie Prins uit Zeewolde (Leefbaar Zeewolde).

Prins zette vrijdag openlijk vraagtekens bij de werkwijze van het RIVM en zei dat het instituut 'goochelt met de cijfers'. Het RIVM doet in Nederland onder meer onderzoek naar de hoeveelheid stikstof die uitgestoten wordt. Op basis van die metingen deed de Raad van State een uitspraak over het stikstofbeleid in Nederland. Veel bouwprojecten zijn hierdoor stilgelegd. Ook boeren hebben last van de uitspraak.

Het ministerie van VWS is het niet eens met de constatering van de Zeewolder wethouder. "Er wordt geregeld getoetst door wetenschappers uit binnen- en buitenland." Het RIVM valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van VWS. Volgens Prins is dat één van de problemen. "Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt, luidt het spreekwoord", aldus Prins.

De wethouder vindt niet dat het onwenselijk is dat zij vanuit haar functie als wethouder openlijk twijfelt over de geloofwaardigheid van het rijksinstituut. Het ministerie laat weten dat iedereen die vragen heeft over het RIVM, deze kan stellen. "De deur staat wagenwijd open."

Persoonlijke titel
In verband met een werkbezoek aan Japan is minister Hugo de Jonge van VWS zelf niet bereikbaar voor commentaar. Wethouders Wim van der Es (VVD) en Egge Jan de Jonge (CDA) uit Zeewolde lieten vrijdag al weten dat wethouder Prins op persoonlijke titel sprak en haar uitspraken over het RIVM niet gedaan zijn namens het college van burgemeester en wethouders.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel