Hulpmiddelencentrum failliet verklaard

FLEVOLAND • Vr 3 april 2020 | 12:07 • Vrijdag 3 april 2020 | 12:07

Het Hulpmiddelencentrum is vrijdag door de rechtbank in Rotterdam failliet verklaard. De leiding van het bedrijf heeft vrijdagochtend zelf het faillissement aangevraagd. Het centrum heeft met ruim 100 gemeenten contracten gesloten voor de levering van onder meer aangepaste rolstoelen of bedden aan wmo-cliënten. In Flevoland zijn er contracten met de gemeente Noordoostpolder, Urk en Dronten.

Alle medewerkers zijn vandaag geïnformeerd en de rechtbank heeft twee curatoren aangesteld. Die hebben als doel de dienstverlening onder te brengen bij andere leveranciers.

De curatoren laten weten dat het bedrijf voorlopig open is. De medewerkers blijven aan het werk en ook de dienstverlening naar cliënten gaat door. "Zij kunnen hun hulpmiddelen blijven gebruiken", zegt woordvoerder Marcel Paapst namens de curatoren.

Al langer financiële problemen
Het Hulpmiddelencentrum kampte al langer met financiële problemen. Daardoor liep de levering van hulpmiddelen vertraging op. Leveranciers wilden namelijk vanwege achterstallige betalingen niet meer aan het Hulpmiddelencetrum leveren. Dat leidde er toe dat een vrouw uit Emmeloord vier maanden haar huis niet uit kon omdat haar aangepaste rolstoel maar niet werd gebracht.

De Flevolandse gemeenten wilden vorig jaar november overstappen naar Welzorg, maar dat ging niet door omdat Welzorg en het Hulpmiddelencentrum het niet eens konden worden over de waarde van de uitgeleende hulpmiddelen. De onderhandelingen werden stopgezet.

Voorzorgsmaatregelen
Omdat de gemeenten het failliet wel aan zagen komen, hebben ze zich goed voorbereid. "We zagen wel dat de levering van producten steeds lastiger ging", vertelt wethouder Marian Uitdewilligen van de gemeente Noordoostpolder.

Daarom hadden de gemeenten al mondjesmaat cliënten overgedragen aan Welzorg. Dat bedrijf gaat vanaf nu ook nieuwe aanvragen van cliënten behandelen. "Begin volgende week krijgen mensen daar een brief over", aldus Uitdewilligen.

Kamervragen over situatie
In december werden in de Kamer vragen gesteld door de SP en ook de Nationale Ombudsman sloeg alarm.

Minister Hugo de Jonge liet daarop weten dat het Hulpmiddelencentrum een kapitaalinjectie kreeg om de leveringsproblemen een halt toe te roepen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel