Europees Parlement: geen aparte visserij-deal over Brexit

URK • Di 16 juni 2020 | 15:33 • Dinsdag 16 juni 2020 | 15:33

Het Europees Parlement gaat geen aparte deal sluiten met het Verenigd Koninkrijk over visserij. Dat zegt Europarlementariër Kati Piri (PvdA) in een online persconferentie. Piri is ook co-rapporteur namens het Europees Parlement en volgt de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk. De afspraken tussen Brussel en Londen zijn belangrijk voor de vissers op Urk. Veel Urker kotters vissen in Britse wateren en exporteren vis naar Groot-Brittannië.

Volgens Piri willen de Britten een los akkoord over visserij sluiten naast een algemeen handelsverdrag met de Europese Unie. Het Europees Parlement gaat hier volgens co-rapporteur Piri niet in mee. "Alleen een handelsakkoord als er ook duidelijkheid is over visserij." Volgens de co-rapporteur voelen de Britten zich benadeeld en hopen ze op deze manier er nog wat uit te slepen.

"Alleen een handelsakkoord als er ook duidelijkheid is over visserij"

— Kati Piri,Europarlementariër

Een van de punten die de Britten zouden eisen, is een jaarlijkse onderhandeling over visserijquota. Volgens Piri is daar geen beginnen aan en gaat het Europees Parlement daar niet mee akkoord. Daarnaast zijn er nog geen concrete afspraken over de Europese en Britse viswateren en de handel in vis tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. Op 1 juli had er een akkoord moeten liggen maar dat is niet gelukt.

No-deal scenario
Volgens Piri moet er daarom ernstig rekening worden gehouden met een no-deal scenario. 1 juli is de laatste dag dat de Britten uitstel kunnen aanvragen om uit de EU te stappen. Piri verwacht niet dat de Britten dat gaan doen. Volgens Piri is het de strategie van de Britten om voor belangrijke Britse onderwerpen afzonderlijke deals te sluiten in plaats van één grote afspraak zoals de Europese Unie wil.

Eerder liet de provincie Flevoland weten tegen een harde Brexit te zijn. Dit zou negatieve gevolgen hebben voor de visserij-sector op Urk.

Donderdag vergadert het Europees Parlement over een rapport over de handelsrelatie met het Verenigd Koninkrijk. In een commissievergadering die vorige week werd gehouden, bleek een ruime meerderheid voorstander te zijn van dit plan. Europarlementariër Kati Piri verwacht dan ook dat de rest van het parlement voor dit rapport gaat stemmen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel