FNV: actie CDA-politica met arbeidsmigranten 'kwalijke zaak'

DRONTEN • Do 30 juli 2020 | 21:44 • Donderdag 30 juli 2020 | 21:44

Vakbond FNV noemt het een 'kwalijke zaak' dat CDA-politica Brenda Berghorst uit Dronten zich niet aan de regels rond huisvesting van arbeidsmigranten houdt. "Wij vinden dat juist de politiek de arbeidsmigranten hoort te helpen", zegt FNV'er Tony van Brecht. Dat uitgerekend iemand die zich in de gemeenteraad hard maakt voor betere leefomstandigheden voor buitenlandse werknemers zelf de regels niet naleeft, bevreemdt de vakbond.

Berghorst biedt illegaal onderdak aan buitenlandse arbeidsmigranten, zo blijkt uit onderzoek van Omroep Flevoland. Eerst in caravans in een schuur en sinds donderdag in dezelfde caravans buiten op het erf.

Het verplaatsen van de caravans naar buiten, waar de leefomstandigheden voor de arbeidsmigranten beter zouden zijn, is volgens Van Brecht niet de oplossing. "Het probleem is groter dan wat er nu speelt. In Nederland zijn 800.000 arbeidsmigranten waarvan een heel groot deel in kleine kamers woont."

FNV noemt de huisvesting van arbeidsmigranten een verdienmodel. "Daar moeten we vanaf." Het vinden van genoeg eerlijke huisvesting voor arbeidsmigranten is een groot probleem. Van Brecht: "Dat los je niet op met een gedoogbeleid." Goede huisvesting van arbeidsmigranten is vaak een centenkwestie. Volgens de vakbondsman hebben werknemers recht op een goed onderkomen. "Voor we dat hebben bereikt zijn we nog wel even bezig."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel