Berging van neergestorte bommenwerper start eind augustus

ALMERE • Vr 31 juli 2020 | 12:49 • Vrijdag 31 juli 2020 | 12:49

Het wrak van een neergestorte Britse bommenwerper in het Markermeer wordt eind augustus geborgen. Dat meldt de gemeente Almere. De bergingsoperatie zou eigenlijk 30 maart beginnen maar omdat er mogelijk munitie aanwezig is in het wrak is er eerst naar alternatieve bergingsmethodes gekeken.

De Short Stirling ligt enkele kilometers buiten de kust van Almere in de bodem van het Markermeer. Het Ministerie van Defensie voert de werkzaamheden samen met Leemans Speciaalwerken uit. De berging van de bommenwerper duurt zeker een maand.

Het vliegtuig heeft in de Tweede Wereldoorlog bombardementen uitgevoerd op steden in Duitsland. De stichting Aircraft Recovery Group 1940-1945 denkt dat het om de BK716 gaat. In dit vliegtuig zaten zeven bemanningsleden.

Hoe gaat de berging in zijn werk?
Een GPS-gestuurde graafmachine graaft een groot stuk van de bodem af. Het gaat om een gebied van 75 bij 75 meter. Mogelijk bevinden zich tussen de wrakstukken nog stoffelijke resten van de bemanningsleden. Ter nagedachtenis aan de bemanningsleden wil de gemeente Almere een kunstwerk laten maken. Een jury heeft bepaald dat Laura O'Neill het kunstwerk gaat maken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel