Contract met Keolis definitief ontbonden

FLEVOLAND • Di 4 augustus 2020 | 16:44 • Dinsdag 4 augustus 2020 | 16:44

De provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel houden vast aan hun besluit om het contract met Keolis voor het busvervoer in te trekken. Er wordt een nieuwe aanbestedingsprocedure gedaan. Tegelijk wordt Keolis vanaf december nog wel opgedragen om twee jaar volgens een noodcontract te blijven rijden.

Dat hebben de colleges van Gedeputeerde Staten van de drie provincies vandaag besloten. Zij hebben de zienswijze van Keolis beoordeeld, waarin het bedrijf bezwaar maakte tegen het besluit van begin juli om het contract in te trekken.
De provincies nemen het Keolis zeer kwalijk dat het vorig jaar bij de aanbesteding heeft gefraudeerd door geheime afspraken te maken met Chinese busfabrikanten. Met deze handelswijze heeft het bedrijf zichzelf buitenspel gezet.

In de zienswijze had Keolis aangegeven dat zij maatregelen heeft genomen, onder meer door direct betrokken managers te ontslaan. Het bedrijf waarschuwde dat 260 nieuwe banen er niet komen als zij het contract voor het gebied IJssel-Vecht niet zou krijgen. Ook is er al voor honderd miljoen euro geïnvesteerd.
Ook vakbonden, ondernemingsraad en reizigersorganisatie Rover waarschuwden voor de gevolgen. Zij vonden dat het personeel en de reiziger onnodig de dupe zou worden als Keolis zou worden gestraft. Het bedrijf had een aantrekkelijk voorstel gedaan voor het streekvervoer in Overijssel (vanaf december), Flevoland en Gelderland (vanaf december 2023) en het busvervoer in Lelystad (vanaf september 2021). Het contract voor het stadsvervoer in Almere staat los van de aanbesteding.

Geen nieuwe informatie
De provincies zeggen dat de zienswijze geen doorslaggevend nieuwe informatie heeft opgeleverd die aanleiding is om het eerdere besluit te veranderen. "Integer handelen en je aan de regels houden in een aanbestedingsprocedure zijn basisprincipes waar provinciebesturen niet aan tornen", schrijven ze in een brief aan hun Provinciale Staten. In een boete voorziet de aanbestedingsprocedure niet. De provincies stellen dat een boete door andere vervoerders bij de rechter succesvol zou kunnen worden aangevochten, zodat intrekken de enige optie is.

De concessie wordt dus ingetrokken en er wordt een nieuwe aanbesteding opgestart. Pas in 2022 gaat de winnaar van deze aanbesteding het vervoer verzorgen. Het is nog niet duidelijk of Keolis mag meedoen aan de nieuwe procedure. "Met alle waardering voor de opstelling van Keolis na het ontdekken van de onregelmatigheden merken wij op dat Keolis eraan voorbij gaat dat herstel van vertrouwen tijd nodig heeft." De provincies willen eerst de betrouwbaarheid van alle inschrijvers beoordelen.

Ook zijn de provincies niet overtuigd van de maatregelen die het bedrijf neemt om het gedrag ongedaan te maken. Bovendien blijkt uit de zienswijze van Keolis dat nog lang niet zeker is of de bestelde buurtbussen wel op tijd beschikbaar zijn. Daarmee voldoet het niet aan eisen in de aanbesteding, wat reden is voor uitsluiting.

Vanaf december noodconcessie
Om te voorkomen dat er vanaf december in met name Overijssel geen streekbussen rijden, wordt er een noodconcessie van kracht. De provincies zijn met Keolis in overleg om die door het bedrijf te laten verzorgen. Keolis had dit in haar zienswijze aangeboden.
Geprobeerd wordt om de nooddienstregeling zoveel mogelijk op die uit het oorspronkelijke voorstel van Keolis te laten lijken. Er zal gebruik worden gemaakt van de nieuwe Chinese bussen, die het bedrijf al had besteld. Dat vermindert voor het bedrijf de nadelen door het schrappen van het contract. Ook wordt rekening gehouden met de wensen van bonden en Rover. "De reiziger staat voor de provincies voorop en moet erop kunnen rekenen dat de bus blijft rijden."

In een korte reactie op het besluit zegt Keolis: "Wij respecteren dit besluit, maar zullen de komende dagen gebruiken om de gevolgen te bestuderen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel