Curatoren IJsselmeerziekenhuizen blijven zich verzetten tegen gezondheidsinspectie

LELYSTAD • Di 1 december 2020 | 23:48 • Dinsdag 1 december 2020 | 23:48

De twee curatoren van de failliete IJsselmeerziekenhuizen willen dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) stopt met het opeisen van allerlei documenten uit het faillissement. In oktober 2018 ging het MC Zuiderzee in Lelystad failliet. Daarmee stond lange tijd de zorg in de provinciehoofdstad onder druk en dat zorgde voor veel onrust.

Dinsdag stapten curatoren Alice van der Schee en Frank Nowee naar de Raad van State omdat ze tegen een besluit van de voormalige minister voor Medische Zorg, Bruno Bruins, zijn. Die heeft aangestuurd op een onderzoek van de inspectie. Bruins deed dat weer op verzoek van de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer wil weten waardoor het MC Zuiderzee in Lelystad en het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam op de fles zijn gegaan. De IGJ zoekt naar onbehoorlijke financiële constructies en belangenverstrengeling.

De curatoren willen daar niet aan meewerken. In oktober 2019 kwamen de curatoren nog onder dwangsommen van de IGJ vandaan. De rechter gaf toen aan dat het een ingewikkelde kwestie is over de vraag wie bevoegd is om welke informatie van het failliete ziekenhuis te beoordelen.

Geen wettelijke bevoegdheid
Volgens de curatoren Alice van der Schee en Frank Nowee heeft de IGJ geen wettelijke bevoegdheden. De Inspectie moet toezicht houden op de kwaliteit van de zorgverlening. "Maar er wordt geen zorg meer verleend in de ziekenhuizen", zeggen de curatoren.

De curatoren geven aan dat ze zelf moeten uitkijken om niet aansprakelijk te worden gesteld door oud-bestuurders of commissarissen als ze informatie uit het faillissement zomaar afgeven. "Zolang de verplichting daartoe niet 100 procent is doen we niets."

Bankafschriften en notulen
De papieren die de Inspectie wil hebben zijn bankafschriften tot vijf jaar voor het faillissement. Het gaat ook om notulen van vergaderingen en managementbrieven bestemd voor de raad van commissarissen. Daarin zijn de risico’s verwoord die door accountants van het ziekenhuis zijn gezien aan de hand van de financiële cijfers.

De Raad van State gaat zich over de kwestie buigen. Dit kan wel zes tot twaalf weken gaan duren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel