Opnieuw een vogel met vogelgriep gevonden

LELYSTAD • Wo 9 december 2020 | 19:24 • Woensdag 9 december 2020 | 19:24

Voor de vierde keer is in Flevoland een wilde vogel met vogelgriep aangetroffen. De kievit werd ontdekt in Lelystad. Volgens Stichting Dierennoodhulp Flevoland is er sprake van het zeer besmettelijke H5N8-virus. Er zijn in Lelystad meer vogels gevonden die mogelijk dood zijn gegaan aan de vogelgriep. Het gaat om een buizerd en en aantal meeuwen, maar deze zijn niet onderzocht.


Eind oktober kondigde minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een ophokplicht voor pluimveehouders aan, nadat de griep was vastgesteld bij twee knobbelzwanen. Met de ophokplicht wil de minister voorkomen dat wilde vogels het virus verspreiden onder bedrijven in Nederland. Daarnaast heeft de overheid landelijke maatregelen ingesteld voor particulieren met hobbyvogels, dierentuinen en kinderboerderijen.

Eind vorige maand maakte het Vogelhospitaal in Naarden zich nog zorgen over het in kaart brengen van de verspreiding van het virus. De opvang wilde onderzoek laten doen naar de aanwezigheid van vogelgriep bij twee dode vogels. Daarvoor is toestemming van de gemeente nodig, in dit geval Almere. Die was volgens het Vogelhospitaal een weekend niet bereikbaar. Een woordvoerder van de opvang riep toen op om zorgvuldiger met het onderzoek naar de aanwezigheid van deze ziekte om te gaan.

Bij oprukkende vogelgriep maken de pluimveehouders in Flevoland zich zorgen. In voorgaande jaren moest het pluimvee van meerdere boeren geruimd worden. Bij een bedrijf in Biddinghuizen werden in 2017 zo'n 16.000 eenden geruimd vanwege vogelgriep. Ook in andere jaren leidde de ziekte tot problemen in de regio.

Aanvullende informatie en links over vogelgriep
Vogelgriep wordt nauwlettend in de gaten gehouden omdat de ziekte een zogeheten zoönose is. Dat zijn ziektes die van de ene diersoort op de andere kunnen overslaan. Als sprake is van vogelgriep zijn er verschillende instanties bij betrokken.
– De Wageningen Universiteit in Lelystad heeft een laboratorium waar kadavers van wilde vogels worden onderzocht. Bij een positieve uitslag worden het ministerie en de organisatie of persoon die het kadaver hebben aangeleverd op de hoogte gesteld.
– De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) monitort gevonden wilde vogels met adviseert waar en hoe gevonden hobby- of wilde vogels gemeld moeten worden.
– Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bepaalt het beleid omtrent vogelgriep.
– Het RIVM houdt in de gaten of de vogelgriep gevaarlijk kan worden voor de volksgezondheid.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel