'Bijzondere' jaarwisseling voor ziekenhuizen, gemeenten noemen het rustig

FLEVOLAND • Vr 1 januari 2021 | 14:12 • Vrijdag 1 januari 2021 | 14:12

De jaarwisseling is in Flevoland relatief rustig verlopen. Dat zeggen de verschillende gemeenten. Voor de ziekenhuizen was het een ongewoon oud & nieuw: er kwamen nauwelijks mensen binnen met vuurwerkgerelateerde verwondingen.

Woordvoerder Peter Pels van het Flevoziekenhuis spreekt over een hele bijzondere jaarwisseling. "Dit was echt het omgekeerde beeld van wat we normaal hebben. Er was echt wel verschil te merken." Wat vooral opvallend was, was dat het overdag drukker was dan in de nacht. Er kwamen zestig patiënten binnen op oudejaarsdag, waarvan de helft met een COVID-verdenking. Een deel daarvan is ook opgenomen. Er kwamen drie mensen binnen die zoveel alcohol hadden gedronken dat ze naar het ziekenhuis moesten. Ook was er één geval van geweld tegen een hulpverlener, daar is de politie ook bij geweest. "Dat klinkt allemaal heel heftig maar is echt een verandering ten opzichte van eerdere jaren", aldus Pels.

Het St Jansdal, het streekziekenhuis van oostelijk Flevoland, heeft het over een 'goede jaarwisseling'. "Net als voorgaande jaren was het druk, maar wel met aanzienlijk minder mensen die door de gevolgen van vuurwerk binnenkwamen", zegt woordvoerder Francisca Toes. Ook zij noemt het een merkbaar verschil met eerdere jaren. In het ziekenhuis ging de zorg voor coronapatiënten onverminderd door. Verder kwamen er wat mensen met teveel alcohol op binnen. De sfeer was goed, vertelt Toes. "Mijn collega's spreken over een goede jaarwisseling. We zijn daar erg blij mee!"

Urk: "Relatief rustig verlopen"
Op Urk waren er volgens de gemeente een paar autobranden. Ook werd er zwaar vuurwerk afgestoken. Toch was het volgens woordvoerder Nico Schipper opvallend rustig op straat. Dat is ondanks de rellen niet heel gek, denkt hij. "Tijdens oud & nieuw is er op Urk nooit zoveel overlast in vergelijking met bijvoorbeeld Koningsnacht", aldus Schipper. Of er behalve de auto's nog veel schade is aangericht is nog niet te zeggen. De gemeente heeft nog geen precies beeld daarvan. Er zijn tijdens de jaarwisselingen geen mensen aangehouden op Urk.

Rustige jaarwisseling in Almere
De gemeente Almere meldt dat het een rustige jaarwisseling is geweest in de stad. Alhoewel het vuurwerkverbod niet overal werd nageleefd, hebben zich geen grote incidenten voorgedaan. Wel moest de brandweer meerdere keren uitrukken voor verschillende brandjes. De gemeente gaat de komende tijd inventariseren of er schade is in de stad.

De politie heeft bekendgemaakt dat er op oudjaarsavond een overval is geweest op een hotel aan het Mandelaplein. Daarvoor zijn nog geen aanhoudingen verricht.

In Almere werd het nieuwe jaar ingeluid met een spectaculaire lichtshow.

Brandweer moest 80 keer in actie komen
Ook de brandweer spreekt van een rustige jaarwisseling. Tussen middernacht en 08.00 uur kwamen er in Flevoland tachtig meldingen binnen bij de meldkamer van de brandweer. Het ging vooral om buitenbranden en brandende containers. Zeven keer moest de brandweer in actie komen voor een autobrand, waarvan meerdere keren op Urk. Bij één van deze autobranden kon de brandweerploeg haar werk niet veilig uitvoeren en ging de ploeg daarom direct weer weg.

John van der Zwan, Commandant Brandweer Flevoland: "Het verbod op het afsteken van vuurwerk is ons als brandweer dan ook goed bevallen. Ik wens namens de brandweer iedereen een prachtig, gezond en vooral veilig 2021!"

Rustig in Zeewolde en Noordoostpolder, aanhoudingen in Lelystad
De gemeente Noordoostpolder spreekt van een rustige jaarwisseling. Er zijn geen aanhoudingen verricht of vernielingen geregistreerd. Wel was er één autobrand.

De gemeente Dronten noemt het een vrij rustige nacht. Volgens de gemeente waren er op "een paar feestjes na" geen incidenten. Het is onduidelijk om wat voor feesten het ging en hoeveel mensen daar aanwezig waren.
Overdag mocht carbid geschoten worden. Op de plekken waar dat mocht was het gezellig en gemoedelijk, aldus de gemeente. 's Nachts werd er net als op veel andere plekken wel wat vuurwerk afgestoken, maar veel minder dan vorige jaren. "Ik ben blij dat zoveel mensen hun verantwoordelijkheid hebben genomen en in kleine kring het nieuwe jaar hebben ingeluid", aldus burgemeester Jean Paul Gebben.

Ook burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde heeft het over een incidentloze jaarwisseling. Er werd wel veel vuurwerk afgestoken maar er waren geen grote branden. "Ik ben uitermate tevreden over het verloop", aldus de burgemeester. Er zijn in Zeewolde geen mensen aangehouden. De politie had wel signalen gekregen dat er illegale feesten gehouden zouden worden, maar die zijn uiteindelijk niet doorgegaan.

In Lelystad werden twee illegale feesten opgedoekt. Ook werden er bij twee andere incidenten twee mensen aangehouden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel