Aanbevelingen na faillissement ziekenhuizen nog niet allemaal opgevolgd

LELYSTAD • Do 4 februari 2021 | 17:19 • Donderdag 4 februari 2021 | 17:19

De aanbevelingen die de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft gedaan na het faillissement van de failliete MC IJsselmeerziekhuizen en MC Slotervaart zijn nog niet allemaal opgevolgd. De Raad is ervan overtuigd dat de ministers de intentie hebben om alle aanbevelingen alsnog op te volgen.

De OVV onderzocht de veiligheid van patiënten in de aanloop naar en afwikkeling van het faillissement van de ziekenhuizen. De Raad concludeerde dat er geen calamiteiten zijn geweest die de dood of ernstige schadelijke effecten tot gevolg hadden. Wel was er een verhoogd risico voor de patiëntveiligheid.

In totaal zijn er vier aanbevelingen gedaan. Zo vindt de Raad dat zorgverzekeraars samen bijvoorbeeld een fonds moeten hebben zodat de zorg bij een faillissement gecontroleerd afgebouwd kan worden en/of kan worden overgedragen. Ook zou het faillissementsrecht aangepast moeten worden zodat een curator het belang van de zorg boven het belang van schuldeisers kan zetten.

Omdat nog niet alle aanbevelingen zijn opgevolgd, denkt de Raad dat de continuïteit van de zorg nog niet voldoende gegarandeerd is als er nog een ziekenhuis failliet gaat: ''Als er nu een ziekenhuis onverhoopt failliet gaat, kunnen de patiënten die daar zorg ontvangen niet anders dan er slechts op vertrouwen dat de reeds getroffen maatregelen effectief zijn'', schrijft de Onderzoeksraad. ''Dit is echter nog niet de veiligheidswinst zoals de Raad die met zijn aanbevelingen beoogde.''

De OVV snapt dat het tijd kost om de wijzigingen door te voeren. Bij één van de aanbevelingen moet bijvoorbeeld een nieuw wetsvoorstel worden aangenomen door de Eerste Kamer. Tegelijkertijd schrijft de Raad ook dat voortvarendheid, dus snelheid, belangrijk is bij de aanbevelingen die zijn gedaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel