400 euro boete voor 'ramptoerist' vuurwerkrellen

URK • Ma 22 februari 2021 | 13:34 • Maandag 22 februari 2021 | 13:34

Een 26-jarige Urker is maandag veroordeeld tot 400 euro boete omdat hij in de nacht van 5 op 6 december stond te kijken bij de vuurwerkrellen. De man dacht dat hij bij de ingang van de begraafplaats ver genoeg weg stond, maar dat was een vergissing. Hij werd opgepakt door de politie.

"Stom", zei de Urker bij de politierechter. "Ik hing de ramptoerist uit, maar had gewoon naar huis moeten gaan naar mijn vrouwtje." Hij voerde de coronamaatregelen en problemen aan het thuisfront aan als reden om nog even te blijven kijken bij de rellen. Dat kwam hem duur te staan, want het noodbevel van de burgemeester gold ook voor de plek waar hij stond.

Vrijspraak voor anderen
De man was maandag de vijfde die zich bij de rechter moest verantwoorden voor betrokkenheid bij de Urker rellen. Drie daarvan werden vrijgesproken, een 28-jarige dorpsgenoot kreeg ook een boete. De officier van justitie gelooft wel dat de man niet actief betrokken was bij de rellen, maar de omstanders zijn volgens haar medeverantwoordelijk. Publiek moedigt relschoppers aan, zei ze.

Onrustig op Urk
Het was in november en december meerdere zaterdagavonden onrustig op Urk. Er werd veel en zwaar vuurwerk afgestoken. Dat werd ook in de richting van de hulpdiensten gegooid. De 26-jarige Urker was de vijfde die zich bij de rechter moest verantwoorden. Drie verdachten werden eerder vrijgesproken, een 28-jarige dorpsgenoot kreeg een boete.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel