Lager salaris voor nieuwe Floriade-directeur

ALMERE • Do 4 maart 2021 | 23:51 • Donderdag 4 maart 2021 | 23:51

De Almeerse gemeenteraad steekt geen stokje voor de benoeming van een tweede Floriade-directeur. Wel is besloten dat de nieuwe leidinggevende het moet doen voor een lager salaris dan de vertrekkende Pieter Cloo. Het bedrag zal maximaal 209.000 euro bedragen. Cloo verdiende afgelopen jaar zo'n 270.000 euro.

Over de hoogte van dat salaris is afgelopen maanden een felle discussie geweest, omdat met name oppositiepartijen het veel te hoog vonden. Bovendien waren ze in de veronderstelling dat jaren geleden 'een ministerssalaris' als maximum was afgesproken. In de statuten van de Floriade BV staat echter dat de Wet normering topinkomens (WNT) geldt. Ook wel de Balkenendenorm genoemd. In 2020 bedroeg het maximum van de WNT 201.000 euro. Voor iemand die niet in vaste dienst is, geldt gedurende de eerste twaalf maanden een uitzondering, waardoor Cloo op een hoger bedrag kon uitkomen.

Ruime meerderheid
De nieuwe directeur mag niet van die uitzondering gebruik maken, zo besloot de gemeenteraad donderdagavond. Het voorstel van de Partij voor de Dieren, PVV en Respect Almere kreeg 43 stemmen voor en 2 tegen.

Diezelfde partijen, aangevuld met de PvdA en AP/OPA, stelden ook voor om het bij één directeur te houden. Dat is de zittende Sven Stimac. In dat voorstel konden de coalitiepartijen zich echter niet vinden.

Stimac heeft vooral ervaring als het aankomt op 'de groene kant' van het evenement, maar minder in bijvoorbeeld het aantrekken van sponsoren. Vandaar dat de Floriade graag iemand erbij wil die juist in die zaken gespecialiseerd is. Daar gaat de raad dus niet voorliggen.

Niemand steunt NIDA
Op de agenda stond ook nog een voorstel van raadslid Hassan Buyatui, die de eenmansfractie NIDA vormt. Volgens hem moeten politieke partijen uitspreken dat de Floriade "kan rekenen op het volledige vertrouwen van de raad, daar waar het gaat om het werk wat nog gedaan moet worden." Dat werd door alle andere fracties afgedaan als overbodig. Leefbaar Almere omschreef het als een 'morele knuffelmotie'. Buyatui besloot daarop zijn voorstel niet in stemming te brengen.

Qatar wordt volgende discussiepunt
Nu de discussie over de salarissen achter de rug is, dient het volgende punt zich alweer aan. Namelijk de deelname van Qatar. De Tweede Kamer nam deze week een motie aan waarin de regering wordt verzocht geen afvaardiging naar het WK in dat land te sturen, nadat de Britse krant The Guardian onthulde dat er meer dan 6.500 arbeiders zijn omgekomen bij bouwwerkzaamheden aan de stadions. De PVV noemt deelname van Qatar aan de Floriade ongewenst.

Het golfstaatje is niet alleen deelnemer, maar draagt ook financieel bij aan het evenement. Dit als compensatie voor het feit dat Qatar besloot een eigen wereldtuinbouwtentoonstelling te organiseren, vlak voor de Almeerse Floriade. Wethouder Jan Hoek gaf aan dat het geen rechtstreekse zak geld is die Almere van het land krijgt. Zo gaat een deel naar een fonds waarmee het ontwikkelingslanden mogelijk wordt gemaakt mee te doen aan de Floriade. Daarnaast trekt het golfstaatje twee miljoen uit voor een Nederlandse deelname op de expo in Qatar.

Bij de bekendmaking van die deal in 2018 werd ook gesproken over drie miljoen als investering in een 'groene ambassade' op het Floriadeterrein. Hoe het nu met die plannen staat is niet duidelijk.

De PVV is dan ook nog niet klaar met het onderwerp. Fractievoorzitter Toon van Dijk noemt het onwenselijk dat een delegatie van Qatar op het terrein wordt verwelkomd, zoals donderdag bijvoorbeeld met Indonesië gebeurde. Andere partijen lijken te worstelen met de vraag hoe met de situatie omgegaan moet worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel