College: mailboxen niet gewist maar 'niet bereikbaar'

ALMERE • Di 9 maart 2021 | 20:59 • Dinsdag 9 maart 2021 | 20:59

Mailboxen van oud-bestuurders zijn niet gewist, maar zijn niet meer bereikbaar. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders van Almere aan de gemeenteraad. Volgens het college zijn maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen.

Omroep Flevoland meldde maandag dat complete mailboxen van wethouders en managers zijn gewist, waardoor belangrijke informatie niet meer te achterhalen is. Berichten over bestuurlijke aangelegenheden of bijvoorbeeld contracten moeten 10 jaar bewaard blijven. Het wissen van de mailboxen kwam aan het licht toen Omroep Flevoland een WOB-verzoek deed naar de problemen binnen de gemeente bij de overgang van Windows 7 naar een nieuwere versie van het besturingssysteem.

Opvallend is dat het college van B en W het tegen de raadsleden heeft over 'niet meer bereikbaar' zijn van de mails. Tijdens de WOB-hoorzitting afgelopen maandag zeggen de betrokken ambtenaren van de gemeente Almere het anders, namelijk dat de mailboxen 'niet bewaard zijn' en dat de mails 'niet meer te achterhalen zijn'.

In de eerste schriftelijke reactie op het WOB-verzoek worden weer andere woorden gebruikt voor de situatie met de mails: "De mailboxen 'zijn verwijderd' en 'kunnen niet meer via een back-up worden achterhaald'."

De provincie heeft als toezichthouder opheldering gevraagd over de gewiste e-mailboxen bij de gemeente Almere. Hoogleraar Archiefwetenschap Charles Jeurgens van de Universiteit van Amsterdam noemde de gang van zaken schrikbarend.

Hoe denkt de gemeenteraad over de zaak?
De fractie van de PvdA noemt het een 'bijzonder slechte zaak' dat dit soort informatie niet meer bereikbaar is. Dit kan volgens PvdA-raadslid Rob Maurits de rechtspositie van belanghebbenden 'ernstig' schaden.

De Almeerse PVV-fractie wil dat de gemeenteraad een raadsenquête instelt als het college van burgemeester en wethouders geen goede uitleg kan geven.

Luister hier de gehele hoorzitting terug:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel