Ondanks protest stemt politiek in met woontoren op Havenhoofd

ALMERE • Di 13 juli 2021 | 20:00 • Dinsdag 13 juli 2021 | 20:00

De zwaar bediscussieerde woontoren aan het Havenhoofd in Almere Haven mag gebouwd worden. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde hiermee dinsdagavond tijdens een extra raadsvergadering in. Het was 'kiezen tussen twee kwaden', want er zijn erg veel tegenstanders van de hoogbouw. Er is nu een akkoord gegeven voor de iets aangepaste versie van de bouwplannen.

Er wordt al lange tijd volop geprotesteerd tegen de bouw van een ruim twintig meter hoge woontoren. Een projectontwikkelaar wil op de hoek van de havenkom en het Gooimeer een hoog appartementengebouw neerzetten, pal voor een al bestaand wooncomplex. Bewoners zijn hier faliekant op tegen en ook de gemeente ziet een groot bouwwerk op het Havenhoofd niet zitten. Ook andere Havenaren en de erfgoedvereniging Heemschut zijn tegen de bouwplannen.

Toch moest er wel een besluit worden genomen, want de projectontwikkelaar bezit de grond waar het om draait. Hierop staat voormalig restaurant 't Indisch Veerhuys. Het oude bestemmingsplan dat op de grond rust, staat hoogbouw toe. Ondanks de grote weerstand die er is, mag eigenaar HBA Projectontwikkeling zijn plannen doorzetten. Volgens de gemeente kan dit niet worden tegengehouden.

Alternatieve locatie
Omdat de bouw van een woontoren volgens juristen van de gemeente niet tegen te houden is, is de projectontwikkelaar een alternatieve locatie aangeboden. Die houdt in dat HBA Projectontwikkeling het gebouw 40 meter verderop aan het Havenhoofd mag bouwen. De hoogbouw komt dan iets minder prominent in de havenkom, maar wel nog steeds pal voor de balkons van de bestaande appartementen. De grond wordt door de gemeente voor een gereduceerd tarief aan de projectontwikkelaar verkocht. Een 'iets minder erge variant', waar de gemeenteraad dinsdagavond mee instemde.

De actiegroep 'Stop ontwikkeling woontoren' heeft naar aanleiding van het besluit aangekondigd naar de rechter te stappen. Ook heeft hun advocaat een Wob-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur) ingediend. Die wet geeft iedereen het recht op informatie over het beleid van overheden, zoals de gemeente Almere. De actiegroep wil daarmee meer inzicht in het handelen van de gemeente, zoals dat in documenten is vastgelegd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel