De Beurs wordt geen gemeentelijk monument

ALMERE • Do 28 oktober 2021 | 19:56 • Donderdag 28 oktober 2021 | 19:56

De Beurs in Almere wordt niet aangewezen als gemeentelijk monument. Dat heeft de gemeente Almere besloten. Erfgoedvereniging Heemschut Flevoland hoopte sloop van het gebouw te voorkomen door het pand een monumentale status te geven. De gemeente Almere gaat dat niet doen omdat ze de ontwikkeling van de stad belangrijker vindt dan behoud van het cultureel erfgoed.

De sloopplannen voor De Beurs houden de gemoederen in Almere al maanden bezig. Naast het verzoek van de erfgoedvereniging werd een petitie honderden keren ondertekend. De Beurs is het eerste kantoorgebouw van de stad en valt onder de architectuurstroming Brutalisme. Een stroming die de laatste jaren steeds meer gewaardeerd wordt. Maar het pand staat al tien jaar leeg en het gebied eromheen is verloederd en volgens de gemeente ook onveilig.

De eigenaar van het pand is Van der Valk Investments. Zij willen De Beurs en het gebied eromheen opknappen. Projectontwikkelaars hebben plannen voor vier woontorens, een kantoor, winkelruimten en een parkeergarage. Het is de bedoeling dat er 937 woningen worden gerealiseerd. 511 daarvan zijn sociale huurwoningen, 426 stuks worden in de vrije sector verhuurd.

De afgelopen vier jaar is gewerkt aan nieuwbouwplannen. Daarbij is ook onderzocht of De Beurs behouden kon blijven. Alleen is dat niet mogelijk 'zonder ingrijpende en kostbare maatregelen', aldus de gemeente. Ook een meerderheid van de gemeenteraad van Almere kan zich overigens vinden in de sloopplannen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel