Urk krijgt eigen testen-voor-toegang-locatie in voormalige bank

URK • Do 4 november 2021 | 19:17 • Donderdag 4 november 2021 | 19:17

Op Urk wordt vanaf vrijdag een testen-voor-toegang-locatie in gebruik genomen. Die komt in het voormalige pand van de Rabobank, meldt de gemeente.

De gemeente zegt vanwege de stijgende coronacijfers genoodzaakt te zijn meer toe te zien op het gebruik van de coronapas. Zowel in de horeca, waar die pas eigenlijk al nodig was, en de locaties waar dit vanaf zaterdag vereist is. Om het ongevaccineerde inwoners zo makkelijk mogelijk te maken een toegangstest te doen, was een locatie op Urk noodzakelijk. Tot nu toe was een testen-voor-toegang-plek in Emmeloord de dichtstbijzijnde optie. Het bedrijf Ecocare, dat ook in Emmeloord testen voor toegang verzorgt, gaat de testen op Urk uitvoeren.

Wanneer er getest moet worden bij coronaklachten, zullen Urkers nog wel naar Emmeloord moeten gaan. De dichtstbijzijnde GGD-teststraat blijft voorlopig daar.

"Na een toegangstest op Urk kunnen we dan veilig samenkomen om te zingen, te sporten of uit te gaan", zo meldt de gemeente donderdag. De gemeente zegt tegen haar inwoners te snappen dat dit wennen wordt: "Natuurlijk begrijpen we dat dit even wennen is, maar we roepen op om de coronamaatregelen na te leven. De gemeente zal ook toezien of we ons samen aan de regels houden. Dus laten we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen."

Stijgende besmettingen
Tot drie weken terug waren de coronacijfers op Urk gerust laag te noemen. Op dat moment achtte burgemeester Cees van den Bos het ook niet nodig om actief te handhaven op controle en gebruik van de coronapas. Maar sinds die tijd stijgt het aantal vastgestelde besmettingen en ziekenhuisopnames hard. Afgezet per inwoner staat Urk op dit moment in de landelijke top tien van gemeentes met de hoogste besmettingsgraad en meeste opnames.

Vanaf donderdag zijn daarom ook de huisartsen op Urk gestart met het geven van vaccinaties in de eigen praktijk. Urk heeft verreweg de laagste vaccinatiegraad van het land, waardoor een meerderheid van de volwassen inwoners aangewezen is op het tonen van een negatieve test op plekken waar dat nu nodig is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel