PvdD wil toekomstige slacht konikpaarden voorkomen

LELYSTAD • Za 27 november 2021 | 13:44 • Zaterdag 27 november 2021 | 13:44

De Partij voor de Dieren in Provinciale Staten roept het provinciebestuur op om in de toekomst opdringerige konikpaarden niet meer te slachten. De partij reageert op het bericht dat een groep van 29 konikpaarden uit het zuidelijke deel van het Oostvaardersveld donderdag naar het slachthuis is gebracht.

Staatsbosbeheer zegt dat de groep paarden opdringerig was naar bezoekers, omdat de dieren het afgelopen jaar veelvuldig door mensen zijn benaderd, geaaid en gevoerd. "Waarom zijn er geen maatregelen door Staatsbosbeheer genomen tegen 'opdringerige bezoekers' in plaats van als eerste te kiezen voor slacht", staat te lezen in de schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten. De Partij voor de Dieren vraagt zich ook af hoe wordt voorkomen dat de nieuwe aanwas ook geslacht gaat worden, als mensen opnieuw de paarden zullen benaderen, aaien en voeren.

De partij wil verder weten of er is gekeken naar alternatieven, zoals uitplaatsing of gedragstherapie. Volgens Staatsbosbeheer waren er geen andere geschikte gebieden beschikbaar, waardoor ze niet herplaatst konden worden en het slachthuis de enige optie was. Vrijdag liet de stichting Hart voor Dieren Oostvaardersplassen al weten twijfels te hebben bij de uitleg van Staatsbosbeheer.

Er zijn nu nog 26 konikpaarden over in het Oostvaardersveld. Zij krijgen gezelschap van twee harems uit de vangweide in het kerngebied van de Oostvaardersplassen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel