Burgemeester en wethouders wisten niet van provinciale lobby datacenters

ALMERE • Ma 17 januari 2022 | 15:17 • Maandag 17 januari 2022 | 15:17

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Almere was niet op de hoogte van de brief die de provincie in december 2020 aan toenmalig minister Wiebes heeft gestuurd. Daarin werd steun gevraagd voor een datacenter in Zeewolde en voor een 'hyperconnectivity hub' in Almere. Dat is een cluster datacenters van maximaal 175 hectare groot. Daarvoor is een stuk land in beeld langs de snelwegen A6 en A27.

B en W schrijven aan de Almeerse SP dat ze via de pers hoorden over de lobby vanuit de provincie. Toen de brief naar buiten kwam stelde de SP schriftelijke vragen. De partij wilde van het college weten of ze betrokken was bij de lobby.

Het college schrijft: ''Nee, de provincie heeft ons niet vooraf op de hoogte gebracht of geconsulteerd over de inhoud van de betreffende brief.'' Ook laat het gemeentebestuur weten de positieve houding van de provincie niet te onderschrijven. De burgemeester en wethouders willen een pas op de plaats maken als het gaat om de ontwikkeling van datacenters. Omdat volgens hen eerst duidelijk moet worden wat de rol van het Rijk is.

Datacenter Zeewolde kent ook nog onzekere factor
Die rol van het Rijk speelt ook nog voor het toekomstige datacenter in Zeewolde. Daar stemde een kleine meerderheid van de gemeenteraad 16 december in met de bestemmingsplanwijziging die een groot datacenter van Facebook mogelijk maakt.

Voormalig staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken gaf kort daarna aan dat het Rijk niet verplicht is de grond te verkopen waar het datacenter gepland staat, óók niet als aan de duurzaamheidseisen is voldaan. Een deel van de grond is namelijk van het Rijksvastgoedbedrijf.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel