Alle kieslijsten goedgekeurd, Lelystad schrapt één kandidaat

FLEVOLAND • Vr 4 februari 2022 | 15:58 • Vrijdag 4 februari 2022 | 15:58

Alle zes de Flevolandse gemeenten hebben vrijdag de kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart goedgekeurd. In ieder gemeentehuis werden de lijsten doorgenomen. In heel Flevoland doen in totaal 65 partijen mee aan de verkiezingen. Zij leveren in totaal meer dan duizend kandidaten die graag hun gemeente willen vertegenwoordigen. De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 14, 15 en 16 maart.

Lelystad
In Lelystad bleek van PvdA-kandidaat Jay Nohar geen instemmingsverklaring te zijn om op de PvdA-kandidatenlijst te staan. Nohar is daarom van de derde plek af gehaald. De PvdA Lelystad laat weten dat Nohar om persoonlijke redenen niet meedoet aan de verkiezingen. Er zou geen politiek motief achter zitten en de partij laat weten de keuze te respecteren.
Hoe de man/vrouw-verhouding in Lelystad ligt, is niet helemaal duidelijk. De partijen GroenLinks en Forum voor Democratie (FvD) hebben het geslacht van hun kandidaten niet opgeschreven. Bij nieuwkomer FvD zijn ook de voornamen niet bekend. Op het proces-verbaal dat is opgemaakt staan alleen de initialen. Zonder deze partijen lijkt meer dan een derde van de kandidaten uit vrouwen te bestaan. Van de zeventien partijen hebben er twee een vrouw als lijsttrekker.

Almere
De gemeente Almere heeft de meeste raadszetels te vergeven. Bij de verkiezingen doen 260 kandidaten er een gooi naar. Van alle Flevolandse gemeenten doen in Almere in verhouding de meeste vrouwen mee. Bijna veertig procent van de kandidaten is vrouw. De kandidaten van Forum voor Democratie zijn niet meegenomen in deze vergelijking. Op de lijst van FvD, die in Almere voor het eerst aan de verkiezingen deelneemt, staan geen voornamen en geslacht vermeld.

Noordoostpolder
In de gemeente Noordoostpolder bestaat de keuze uit negen partijen die gezamenlijk 148 kandidaten op de kandidatenlijsten hebben staan. Van alle personen op deze lijsten is een derde vrouw en twee derde is man. Twee lijsttrekkers in Noordoostpolder zijn vrouw.

Zeewolde
Net als in Noordoostpolder bestaat het aantal vrouwen op kandidatenlijsten in Zeewolde ook voor ongeveer een derde uit vrouwen. In totaal zijn er 91 kandidaten: 63 mannen en 28 vrouwen. Van de zes partijen die in Zeewolde meedoen, trekken vier vrouwen de kar voor hun partij. In vergelijking met eerdere jaren doen er minder partijen mee in de gemeente. De partijen PvdA, Zeewolde Liberaal en Burger Belang zijn vorig jaar samengegaan en doen nu onder de naam 'Actief Zeewolde' mee aan de verkiezing.

Dronten
In Dronten doen acht partijen mee aan de verkiezingen. Daar kan je kiezen uit 152 kandidaten waarvan twee derde man, en een derde vrouw. De SP is de enige partij in Dronten met meer vrouwen dan mannen op de lijst. De lijsttrekker is echter wel een man. Op de kandidatenlijst van D66 staan twee personen die niet in de gemeente Dronten wonen (Amsterdam en Den Haag). Bij de PvdA zit een kandidaat uit Almere.

Urk
Op de kandidatenlijsten van Urk zijn met name mannen te zien. Een vijfde van de kandidaten op de lijst is vrouw. De partijen Hart voor Urk, SGP, PVV en Jezus Leeft hebben geen enkele vrouw op hun kandidatenlijst. Eén vrouw op Urk is lijsttrekker. Dat is Dittie Hoekstra voor de partij Krachtig Urk. De partijen Jezus Leeft, Forum voor Democratie en Krachtig Urk doen voor de eerste keer mee op Urk. Lijstduwer bij Forum voor Democratie is partijvoorzitter Thierry Baudet. In totaal doen er negen partijen mee aan de verkiezingen, met in totaal 182 kandidaten op de kieslijsten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel