'Pluimveehouders moeten hygiënecheck doen tegen vogelgriep'

FLEVOLAND • Do 24 februari 2022 | 19:29 • Donderdag 24 februari 2022 | 19:29

Met een zogenoemde 'hygiënecheck' moeten nieuwe gevallen van vogelgriep worden voorkomen op besmette en geruimde bedrijven, zoals in Flevoland. Minister Staghouwer van Landbouw, Milieu en Visserij heeft tot de extra maatregel besloten, in samenspraak met de pluimveesector. Nieuwe dieren mogen pas na de check in een stal worden geplaatst.

Pluimveehouders - waaronder zes in Flevoland - moeten de extra maatregel nemen als aanvulling op bestaande reinigings- en ontsmettingsrondes. De nieuwe regelgeving is nodig omdat wilde vogels het virus alsnog op een geruimd pluimveebedrijf kunnen overbrengen. Volgens de minister moeten daarmee de tekortkomingen in de veiligheid voor de vogels worden verbeterd.

Over de invulling van de hygïenecheck wordt nog verder gesproken met de pluimveesector, laat Kees de Jong van de vakgroep Pluimveehouderij van LTO weten. Volgens hem moet je dan denken aan het nogmaals onder de loep nemen van de handelingen die in een bedrijf worden verricht. "Wij vinden het in principe niet nuttig, omdat we het al ontzettend goed doen. Ik wil in elk geval niet dat het extra geld gaat kosten voor de ondernemers."

Bij meerdere pluimveebedrijven zal een proef worden gedaan met een veiligheidsplan voor vogels. Daar zegt De Jong niet op tegen te zijn. Volgens hem zullen bedrijven in Flevoland mogelijk ook aan de proef meedoen. Daarnaast wordt de mogelijkheid tot het vaccineren van vogels onderzocht.

Oplossing voor vrije-uitloopeieren nog niet in zicht
Een oplossing voor pluimveehouders met vrije-uitloopkippen is er voorlopig niet. Door de ophokplicht worden de eieren afgewaardeerd naar scharreleieren. De Eurocommissaris werkt aan een structurele oplossing maar dat zal nog wel even duren, laat minister Staghouwer weten.

Gesprekken met dierenhulporganisaties
Bij de aanpak van de vogelgriep gaat Staghouwer ook in gesprek met dierenhulporganisaties. Er wordt gekeken of en wat er nodig is voor de hulp voor dode en zieke vogels. Zo trok vorige week de dierenambulance in Almere aan de bel omdat die het druk heeft

De minister van Landbouw erkent dat het vogelgriepvirus ook kan overspringen op zoogdieren. Er wordt risicogebaseerd onderzocht in de natuur, zegt hij. Zo worden kadavers onderzocht als die nog niet eerder op een bepaalde plek zijn aangetroffen. Tot nu toe werd één otter in Nederland aangetroffen met het vogelgriepvirus. Dat was het dier dat in Natuurpark Lelystad werd gevonden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel