Liander investeert 220 miljoen euro in Flevolands stroomnet

FLEVOLAND • Ma 11 april 2022 | 6:00 • Maandag 11 april 2022 | 6:00

Netbeheerder Liander investeert de komende drie jaar ruim 220 miljoen euro in extra capaciteit voor het stroomnet in Flevoland. Liander gaat 181 nieuwe transformatorhuisjes bouwen en ruim 500 kilometer stroomkabel aanleggen. Ook neemt de netbeheerder bij zes elektriciteitsverdeelstations meer capaciteit in gebruik.

Liander spreekt van het grootste investeringspakket ooit. Het is nodig omdat het stroomnetwerk zwaar wordt belast door de komst van steeds meer wind- en zonneparken en de plannen voor de bouw van duurzame woningen. Ook houdt de netbeheerder nog steeds rekening met de komst van een datacenter van Meta in Zeewolde.

De ruimte op het stroomnetwerk in Flevoland is dermate beperkt dat Liander eerder 'nee' moest verkopen aan nieuwe bedrijven en scholen die elektriciteit willen. De netbeheerder zegt dat op veel plekken een verdubbeling van de capaciteit nodig is om aan de snel aantrekkende vraag te kunnen voldoen.

Elektriciteitsstations
In Noordoostpolder heeft Liander de elektriciteitsstations in Luttelgeest en Emmeloord uitgebreid en in gebruik genomen. Daardoor zijn grote bedrijven in Noordelijk Flevoland vanaf het tweede kwartaal van dit jaar geholpen. Er komen de komende jaren ook kleinere regelstations op Urk en in Tollebeek. Ook komen er nog twee elektriciteitsstations in Lelystad, waarvan één bij het natuurpark.

Na 2024 staan er nog meer uitbreidingen en nieuwe stations gepland. Daarnaast versterkt de netbeheerder het spanningsnet en neemt het de komende drie jaar extra capaciteit in gebruik op de bestaande elektriciteitsstations in Dronten, Lelystad, Zeewolde en Almere.

Zonnestroom
De netbeheerder voorspelt dat als het niet in het stroomnet zou investeren, dat dan binnen tien jaar bijna tweederde van de elektriciteitsstations overbelast zou raken. Zo zijn de investeringen ook bedoeld om de problemen met het terugleveren van zonnestroom op te lossen. Daarvoor komen onder meer in de wijk Emmelhage in Emmeloord extra transformatoren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel